Zanimivosti

Ojoj! Zmanjkalo mi je jajc, kaj lahko naredim?

Zoran Franc
2. 2. 2019, 12.01
Deli članek:

Ste sredi priprave nove jedi, s katero želite presenetiti svoje najdražje, in glej ga, zlomka, zmanjkalo je jajc! Kako boste zdaj jed pripravili do konca?

Dreamstime
Jajca so izjemno zdrav vir beljakovin.

Za primer, ko šele sredi priprave jedi ugotovite, da vam je zmanjkalo jajc, a so pomembna sestavina recepta, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj odličnih jajčnih nadomestkov, ki bodo enako uspešno dopolnili jed. Presenečeni boste, s čim vsem lahko nadomestite jajca, hkrati pa jedem dodate nekaj novega okusa.

Jabolko

Če vam je jajc zmanjkalo pri pripravi sladice, lahko kot alternativo uporabite jabolko. Eno jajce v receptu lahko nadomestite s 60 ml nesladkanega jabolčnega soka. Lahko uporabite tudi enako količino jabolčne kaše. Če pripravljate testo, dodajte soku oziroma kaši še pol žličke pecilnega praška. Če doma nimate nesladkanega jabolčnega soka, zmanjšajte količino dodanega sladkorja v receptu.

Banana

Odličen nadomestek jajca je tudi banana. Dobro jo pretlačite, potrebujete je približno 60 ml, in pri tem upoštevajte, da bo jedi dodala nekaj svojega okusa. Zato je precej dobra alternativa pri pripravi slaščic.

Rastlinsko olje

Če priprava jedi zahteva eno jajce, ga lahko nadomestite tudi s 60 ml izbranega rastlinskega olja. A če recept zahteva več jajc, nikar ne uporabljajte tega nadomestka, saj bo jed postala izjemno mastna. V tem primeru raje izberite katero drugo živilo.

Lanena semena

Jajce lahko prav tako nadomestite z lanenimi semeni, ki so izjemno zdrav nadomestek. Bolje je, če uporabite zmleta semena, sicer pa jih lahko sami zmeljete s kavnim mlinčkom ali si pomagate s terilnikom. Dve žlici mletih lanenih semen zmešajte s tremi žlicami vode. 

Dreamstime
Lanena semena

Voda, olje in vinski kamen

Jajce lahko nadomestite tudi z mešanico dveh žlic mlačne vode, žlice rastlinskega olja in dveh žlic vinskega kamna (lahko tudi pecilnega praška). Nadomestek je še posebej primeren za jedi, ki morajo med pripravo vzhajati: različne vrste kruha, peciva in podobno.