Zanimivosti

Je težava neprijeten vonj športnih oblačil?

Zoran Franc
26. 1. 2019, 18.05
Posodobljeno: 26. 1. 2019, 21.52
Deli članek:

Januar je s seboj prinesel tudi nekaj novoletnih zaobljub, med katerimi so si mnogi zadali aktivnejše leto. Za tiste, ki se potijo, nekaj priročnih nasvetov.

Dreamstime
V fitnesu brez brisače ne gre.

Tako kot bodo treningi od vas zahtevali doslednost in vztrajnost, bo to zahtevala vaša športna oprema. Če želite, da se športna oblačila ne bodo navzela neprijetnega vonja, ki se ga je težko znebiti, boste morali upoštevati določena pravila in biti dosledni. Športna oblačila so namreč izdelana iz materialov, ki hitro vpijajo znoj in se hitro sušijo. Tako telesu zagotavljajo optimalno temperaturo in dihanje. A učinek lahko hitro izničimo, če oblačila nepravilno vzdržujemo.

Kakšno je pravilno vzdrževanje?

Če imate občutek, da neprijetnega vonja iz športnih oblačil ne boste nikoli več odstranili, ne glede na število pranj in temperaturo, brez skrbi, obstaja še nekaj trikov. Oblačila so v večini narejena iz umetnih materialov, med katerimi prednjačijo poliester, lycra in spandex. Vzdrževanje je izjemno preprosto, res pa je, da od vas zahteva doslednost. Prvo pravilo je, da preznojenih oblačil po vadbi ne pustite ležati na tleh ali jih stlačite v košaro za perilo. Najprej jih dobro posušite. Zaradi vlage se bakterije hitreje razvijejo, posledično pa se poveča intenzivnost neprijetnega vonja.

Brez mehčalca in z manj detergenta

Pri pranju ne dodajajte mehčalca za perilo, saj je ta prvorazredni sovražnik. Z mehčalcem preprečite, da bi se smrad v celoti izločil iz tkanine, hkrati pa oblačila izgubljajo elastičnost. Pri pranju vam odsvetujemo tudi uporabo bioloških pralnih detergentov, saj ti žal ne bodo opravili svoje naloge, kot je treba. Uporabite običajen pralni detergent, a le polovico njegove običajne količine.

Nižja temperatura, sušenje na soncu

Zaradi elastičnih niti športna oblačila niso primerna za pranje pri visokih temperaturah. Najvišja še priporočena temperatura je 40 stopinj Celzija. A pri tej temperaturi ne odstranimo vseh bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave. Zato vam svetujemo, da oblačila z neprijetnim vonjem hitro ročno operete z vročo vodo, ki bo zagotovo višja od 40 stopinj Celzija, in jih šele nato strojno operete. Pomembno je tudi, da oblačila po pranju sušite na zraku in soncu. UV-žarki bodo namreč pomagali uničiti bakterije.