Porod na mejnem prehodu

Drama na Obrežju: "Ležala je za voznikom in vpila, da rojeva"

R.T.
21. 11. 2018, 15.00
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 15.14
Deli članek:

Mejni policisti so tekli od avtobusa do avtobusa in iskali zdravnika, medicinsko sestro, kogarkoli, ki bi lahko pomagal pri porodu na avtobusu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poročali smo o napetem dogajanju na mejnem prehodu med Hrvaško in Slovenijo Bregana oziroma na slovenski strani Obrežje, ko so se pri potnici na avtobusu, ki je iz Bosne in Hercegovine potovala v nemški Hamburg, začeli popadki. Zdaj pa hrvaški mediji prinašajo izpovedi o dogajanju na meji iz "prve roke"; od tistih, ki so nosečnici priskočili na pomoč.

Ženska, ki je rojevala, je bila stara 18 let. "Ne počutim se dobro," je ženska v devetem mesecu nosečnosti nekaj minut pred polnočjo potarnala policistu na meji. Skupaj z možem, njegovo mamo in dveletnim otrokom je potovala iz Tuzle v Hamburg. No, prišla pa je le do Bregane, kjer je rodila zdravo deklico ...

Eden od petih policistov na meji, ki so pomagali pri porodu, Petar Franjić (37), je dejal, da jim ni nihče povedal, da ima popadke, da pa so to predpostavljali glede na njeno visoko nosečnost. "Takoj sem poklical vodjo izmene in mu naročil, naj pokliče reševalce."

Kot je povedal Petar, je bil tistega večera na mejnem prehodu gneča, saj so opravljali poostren nadzor nad potniki. Avtobus bošnjaških registrskih tablic je stal v koloni, ko je iz njega izstopila nosečnica in ga prosila za pomoč. "Napotil se jo nazaj na avtobus, ker ni imela jakne, zunaj pa je bilo hladno. Nisem si mislil, da se bo zgodilo tako hitro. Ko sem se vrnil na avtobus, sem videl, da ji je odtekla voda in da so se začeli popadki. Takoj nam je bilo jasno, da reševalci ne bodo prišli pravočasno," se je spominjal Petar. 

Na avtobusu so ji pripravili prvi sedež, takoj za voznikom, in trideset potnikov premaknili v zadnji del avtobusa. 

Petar, vodja izmene Željko Bratanić (45), Monika Grlica (28) in še dva kolega so se zapodili od enega do drugega vozila in iskali zdravnika, medicinsko sestro ali kogarkoli s primerno izobrazbo, ki bi lahko pomagal pri porodu na avtobusu. Najprej niso imeli sreče. So pa na avtobusu, ki je vstopal na Hrvaško našli gospo, ki je bila ginekologinja. "Nismo mogli verjeti, kakšno srečo imamo," se je spominjal Petar. Dr. Jadranka Šanjug, ginekologinja iz bolnice v Zaboku, se je vračala iz mednarodne konference v Benetkah.

"Vstopila sem na avtobus in videla, da ima ženska popadke, da ji je odtekla voda. Ležala je za voznikom, vpila, začenjala pa je biti tudi panična. Rekla sem ji, naj ne skrbi, da sem zdravnica, ginekologinja in da je v varnih rokah," se spominja zdravnica. Ženska ji je še dejala, da je že rojevala in da ima otroka, starega dve leti. 

"Vse skupaj je trajalo deset minut. Potek ko je rodila otroka, smo ga zavili v odejico. Posteljico sem dala v vrečko, popkovino pa sem privezala s trakom, ki sem ga odrezala od zlikane krpe. Naprej so jo prevzeli reševalci," je povedala zdravnica. Dodala je, da v 25 letih dela ni doživela kaj podobnega.