Narod na nogah

FOTO: Osupli in zaprepadeni Finci z grabljami nad Trumpa

S.R.
19. 11. 2018, 18.26
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 19.08
Deli članek:

Izjava ameriškega predsednika, ki jo je izustil v luči katastrofalnih požarov v Kaliforniji, je vzela sapo državljanom jezernate države na robu Skandinavije.

Twitter / Arto Aspfors
Samo preko mojega trupla!

Ameriški predsednik Donald Trump je med obiskom opustošenih predelov Kalifornije, kjer je zadnji teden besnelo več uničujočih požarov, postregel z »dobro prakso« s Finske, dežele, o kateri se že več desetletij razpravlja, ali je sploh del Skandinavije, kamor jo uvršča večina svetovnih nepoznavalcev. Ni, ampak to zdaj ni pomembno. 

V Kaliforniji po zadnjih podatkih še vedno pogrešajo več kot 1000 ljudi, požari pa so vzeli najmanj 80 življenj. Posledice si je v soboto ogledal tudi Trump, s svojimi komentarji pa ni razburil samo domačinov, temveč je na noge spravil celoten nordijski narod, ki je nato celotno nedeljo izrabil za zasmehovanje prvega moža ZDA. Svoj lonček je pristavil celo finski predsednik Sauli Niinisto. Trump je dejal, da na Finskem - gozdovi namreč prekrivajo kar tri četrtine finskega ozemlja - nimajo težav s požari v naravi, ker da tam, kot naj bi mu pojasnil sam finski predsednik, gozdni delavci »veliko časa porabijo za grabljenje.« 

Niinisto je včeraj za finske medije diplomatsko odgovoril, da se je s Trumpom na začetku meseca sicer pogovarjal o upravljanju gozdov, a da nima pojma, od kod je Trump odnesel idejo o grabljenju v gozdovih. Da mu je dejal, da »skrbijo za svoje gozdove,« se spomni, ne pa tudi, da bi mu omenil grablje. Manj diplomatski so bili njegovi »zadržani« rojaki, ki so na družabnih omrežjih poskrbeli za salve smeha. Nekaj njihovih domislic pod sloganom »pograbi Ameriko spet veliko,« (rake America great again)si lahko ogledate spodaj.