Zanimivosti

Novembra še zadnja večja vrtna opravila

Zoran Franc
10. 11. 2018, 18.00
Deli članek:

Novembra na vrtu ni več veliko pridelkov. Nekateri bodo sicer na voljo še vso zimo in vse do pomladi, praviloma pa je vrt že osiromašen.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kaj vse je treba še postoriti, preden zapade prvi sneg? Konec oktobra ali prvi dnevi v novembru so idealni za jesensko sajenje česna, zelja in ohrovta. Korenovkam mraz posebno ne škodi, zato naj se vam ne mudi s pospravljanjem. Pospravite jih, ko bo setveni koledar označeval čas za presajanje ali dan za korenino. Če je na vrtu ostalo še kaj ohrovta, ga lahko tam pustite vse do marca, zeleno, korenje in rdečo peso lahko pustite še vse do mraza ali minusa, kot radi rečemo.

Kompost

Kvaliteten kompost, ki se je nabral skozi leto, ste verjetno porabili pri jesenskem prekopavanju in tako zemlji povrnili prepotrebne hranilne snovi. Zato je čas, da zdaj pripravite nov kompostni kup. Ne pozabite nanj nadevati nekaj odrezanega jesenskega vejevja in listja. Sicer pa listje uporabite tudi kot zaščito pred zmrzaljo pri zelenjavi, ki bo čakala na obiranje spomladi. Poskrbite tudi za zaščito vrtnic in drugih okrasnih cvetlic, drevja in grmičevja.

Zaščitimo solatnice

Novembra lahko še veselo nabiramo motovilec, radič, špinačo in blitvo, ki pa jih moramo pred mrazom zaščititi s plastičnim tunelom, vrtno kopreno ali, najbolje, s steklenjakom. Najbolje je, če zimsko solato zaščitite z naravnimi varovalnimi sredstvi, saj jo le tako obvarujemo pred plesnimi.

Poskrbimo za zelišča

Tudi na zeliščnem vrtu nas čaka še kar nekaj dela. Zelišča, ki slabo prenašajo nizke temperature (rožmarin, majaron, origano), če še niste, obvezno prestavite v notranje prostore. Zunaj lahko ostanejo žajbelj, timijan, drobnjak in luštrek. Nič ne bo narobe, če jih boste prekrili in zaščitili pred mrazom. Prekrijete jih lahko tudi s smrekovimi vejami. Če imate zelišča posajena v grede, jih lahko prekrijete tudi z 10 centimetri komposta. Poskrbite tudi za zelišča, pri katerih uporabljate korenine. Izkopljite jih, očistite in osušite.