Kaj se izplača in kaj ne

Sol in sladkor, riž in oreščki so stvari, ki jih kupujemo na zalogo

Zoran Franc
27. 10. 2018, 07.20
Deli članek:

Če boste določena živila hranili dobro zaprta, na temnem in suhem mestu, se ne bodo pokvarila. Preverite, kaj se izplača kupovati na zalogo in kaj ne.

Dreamstime
Kaj kupiti na zalogo in kaj ne?

Trgovine nas bombardirajo z akcijami in popusti, ki se jim pogosto le s težavo upremo. A številni izdelki so hitro pokvarljivi in kupovanje na zalogo je lahko prej potrata denarja kot dober nakup. Kljub vsemu pa je med poplavo izdelkov veliko takih, ki jim rok trajanja nikoli ne poteče.

Profimedia
Sladkor

Sol in sladkor

Ker je sol mineral, se ne more pokvariti. A kljub temu ga je treba hraniti v dobro zaprti embalaži, ki ne prepušča vlage. V nasprotnem primeru boste dobili veliko sprijeto kepo soli. Vendar tudi za to obstaja rešitev – uporabite že dobro poznani riž, ki ga bomo omenili še v nadaljevanju. Pomagale pa bodo tudi silicijeve blazinice. Tako kot sol ima tudi sladkor neomejen rok uporabe. Bakterije se na sladkorju, v pravilno shranjeni embalaži, z nizko vlažnostjo, ne bodo razraščale. Tako ga boste lahko hranili v neskončnost, a le če boste izpolnili vse pogoje. Mleti sladkor in sladkor v prahu se rada strjujeta, zato ju je najbolje porabiti v roku dveh let.

Beli in rjavi riž

Surov beli riž ima neomejen rok uporabnosti, če je le hermetično zaprt. Brušena in obdelana riževa zrna bodo shranjena v embalaži brez kisika in pri nizki temperaturi zdržala do 30 let. Če ste uporabnik rjavega riža, pozabite na zalogo izpred let, saj je njegov rok uporabe le od pol leta do enega leta. Vzrok večje kvarljivosti je višja vsebnost olj, ki vplivajo na razgradne procese.

Kis 

Tudi kis ima neomejen rok uporabnosti, saj ima precej nizko pH-vrednost. Uporabljali so ga že Babilonci pred 5000 leti. Takrat je veljal za začimbo, s katero so plemenitili okus jedi. Že takrat pa so ga uporabljali tudi za čiščenje in razkuževanje medicinskega pribora.

Oreščki

Za oreščke v akciji boste odšteli tudi do 30 odstotkov manj, zato si jih brez slabe vesti privoščite v večjih količinah, saj imajo precej dolg rok uporabnosti. Očiščene oreščke lahko hranite do enega leta. Najbolje jih je hraniti v steklenih posodah na temnem in hladnem mestu. Če jih boste hranili v zamrzovalniku, pa se bo njihov rok uporabnosti podaljšal do dve leti.