Stari starši

Moja babi je zakon, dedi pa prava faca

Tea Dečman
4. 10. 2018, 20.50
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 21.30
Deli članek:

Vnuke pa pogosto tudi razvajajo. Dokler to ne gre prek meja, je vse lepo in prav, a včasih so za dober odnos potrebni tudi kompromisi.

Dreamstime
Babice in dedki pripovedujejo najboljše zgodbe s pomembnimi življenjskimi nauki.

Marsikateremu staršu se zdi, da se njegovi starši veliko bolj posvečajo njegovim otrokom, kot so se posvečali njemu, ko je odraščal. Nekateri pa trdijo tudi, da so njihovi starši do svojih vnukov bolj popustljivi, jih bolj razvajajo in bolj podpirajo, kot so njih v otroštvu. Vse to pri večini res drži in je popolnoma upravičeno in razumljivo, saj vloga starih staršev prinaša predvsem pozitivne stvari, medtem ko sta vzgoja in disciplina še vedno v domeni staršev. Tisti, ki so dlje časa čakali, da postanejo babice ali dedki, pa imajo za to le še en razlog več.

PRIJATELJI IN ZAUPNIKI OTROK

Stari starši so večinoma že upokojeni in imajo zato več časa za vnuke kot starši. V nasprotju s starši se dedkom in babicam ni treba več ukvarjati s stresom v službi, z zamujanjem na delovno mesto in zapravljanjem časa v prometnih konicah. Prav zato so veliko bolj sproščeni v odnosu do vnukov, se več ukvarjajo, morda celo več pogovarjajo z njimi kot starši. Pogosto postanejo prijatelji in zaupniki vnukov in otroci jih tudi zato radi obiskujejo.

NE UKVARJAJO SE Z NEPOMEMBNIMI STVARMI

Babice in dedki si znajo postaviti prioritete, saj jih je življenje naučilo, da se z nepomembnimi stvarmi ni treba ukvarjati. Zato nekaterim stvarem preprosto ne pripisujejo velikega pomena. Če na primer otrok v šoli dobi slabo oceno, bodo to stari starši večinoma sprejeli veliko bolje od staršev, saj vedo, da gre zgolj za eno oceno, ki jo bo otrok popravil in mu v življenju ne bo povzročala nobene škode. Veliko je torej razlogov, zakaj stari starši odlično vplivajo na svoje vnuke. Njim v prid pa govorijo tudi strokovnjaki, ki so odkrili, da so otroci, s katerimi so se babice in dedki aktivno ukvarjali, dejansko srečnejši.