Zagonetka

Razrešili skrivnost pomaranče, ki se je na lepem obarvala vijolično

S.R.
26. 9. 2018, 09.17
Posodobljeno: 26. 9. 2018, 14.29
Deli članek:

Avstralski znanstveniki so rešili bizaren misterij vijolične pomaranče, ki je zadnji mesec »kravžljala« možgane spletnih uporabnikov po svetu.

Neti Moffitt
Skrivnost vijolične pomaranče je razrešena.

Kaj je ta zloglasna skrivnost vijolične pomaranče? Neti Moffitt, ki živi v bližini avstralskega mesta Brisbane, je nekega večera za svojega dveletnega sina na rezine razrezala običajno pomarančo. Te rezine so se iz oranžne v nekaj urah čudežno obarvale v vijolično barvo. Nadrealistične barve pomaranči domnevno niso spremenile okusa, a misterij barvne preobrazbe vse do danes ni dobil odgovora.

Neti Moffitt
Skrivnost vijolične pomaranče je razrešena.

Znanstveniki vladnega oddelka za javno zdravje v Queenslandu so ostanke pomaranče, nož, s katerim je bila razrezana, in brusilnik, s katerim je bil ta nož nabrušen, »zasegli« že na začetku septembra ter se zaprli v svoj laboratorij. Laboratorijski testi so po poročanju avstralskih medijev zdaj razkrili, da je sprememba barve posledica zapletene kemične reakcije med antociani, naravnimi pigmenti v pomaranči, ter delci iz železa in drugih kovin na rezilu noža, ki ga je mati nedolgo pred razrezom nabrusila. Vijolično obarvana mesta so v primerjavi z drugimi deli pomaranče namreč vsebovala povišano koncentracijo kovin. Sama pomaranča je bila sicer povsem užitna.

Antociani so sicer prisotni v številnih rdečih, modrih in vijoličnih sadežih, kot so jagodičje, ribez in češnje, vsebuje pa jih med drugim tudi rdeče zelje. Na količino tega pigmenta v sadežih vpliva tudi temperatura, tako naj bi zamrznjeni sadeži vsebovali več antocianov.

Neti Moffitt
Skrivnost vijolične pomaranče je razrešena.