Županske volitve

Strahoten boj za prevlado med Hitlerjem in Lenninom

S.R.
25. 9. 2018, 11.28
Posodobljeno: 25. 9. 2018, 11.31
Deli članek:

V manjšem perujskem mestu poteka srdit boj za županski stolček med »Hitlerjem« in »Leninom.«

Profimedia
Tista "prava" Hitler in Lenin sta na Dunaju leta 1909, takrat še kot mladeniča, domnevno odigrala partijo šaha.

Prihajajoče županske volitve v kraju Yungar v Andih obetajo pestro dogajanje. Kaj lahko do 7. oktobra, ko se bodo občani odpravili na volišča, iz svojih klobukov izvlečeta kandidata Hitler Alba Sanchez in Lennin Vladimir Rodriguez Valverde?

Zaenkrat je nekoliko glasnejši Hitler, ki je županski stolček že zasedal od leta 2011 do leta 2014. V svoji kampanji uporablja slogan: »Jaz sem ta dobri Hitler!« Sam trdi, da se njegovi starši, ko so mu ob rojstvu nadeli ime, niso zavedali njegovega pomena, da o nacističnem voditelju pravzaprav niso imeli pojma in da so ga izbrali, ker je »zvenelo tuje.« Ko jih je novica o sinovem bolj razvpitem soimenjaku le dosegla, so se vseeno odločili, da odločitev ostaja. Na drugi strani tudi Lennin ne stoji križem rok. Prvo poleno mu je pod noge zalučal z obtožbo, da zaradi preteklega županovanja ne more znova kandidirati, a mu volilna komisija ni nasedla, tako bosta 7. oktobra na glasovnicah obe imeni.

V Latinski Ameriki starši svoje otroke sicer radi poimenujejo po razvpitih zgodovinskih osebnostih, zlasti če so te nosile nekoliko »posebna« imena. Za perujsko mladinsko nogometno reprezentanco je denimo lani zaigral Osama Vinladen.