Katastrofa v priljubljenem letovišču

FOTO: Ogorčeni turisti bežijo: brez elektrike, vode in s pokvarjeno hrano

T.L.
27. 8. 2018, 20.20
Deli članek:

Mora za turiste na grškem otoku Hidra se je začela včeraj zjutraj, ko so na vrhuncu turistične sezone ostali brez elektrike in kmalu še vode.

Profimedia
Ogorčeni turisti odhajajo.

Nedaleč od Aten leži eno najbolj priljubljenih letovišč, in sicer otok Hidra. V zgodnjih nedeljskih urah pa so se začele težave: najprej so ostali brez električne energije, kasneje pa še brez vode, saj številne črpalke poganja prav električna energija, je danes povedal župan George Kukudakis. Pristojni so namreč potrebovali več kot 24 ur, da so težavo razrešili. To pa ni odvrnilo na stotine gostov, da ne bi predčasno zapustili turističnega bisera.

Težava je bila v tem, da se električna energija na otok dovaja s kopnega preko dveh podvodnih kablov. Poškodba enega od njiju pa je kriva za prekinjeno dobavo električne energije, jeza agencijo Reuters povedal eden od uslužbencev podjetja, ki skrbi za distribucijo elektrike. Zakaj je otok brez elektrike, če je poškodovan le eden od dveh kablov, niso pojasnili.  

V času električnega mrka na otoku niso delovali bankomati, večina zalog hrane v trgovinah, restavracijah in slaščičarnah pa se je - ker pač ni bilo elektrike - uničenih zaradi vročine. Nikos Sofianos, ki vodi hotel na otoku, je dejal, da so ekonomske posledice ogromne in da se je še nekaj njegovih gostov v ponedeljek poslovilo in predčasno zaključilo bivanje v hotelu. "Naš hotel je poln, ampak gostje nimajo možnosti, da bi uporabljali toaletne prostore in se tuširali," je potožil medijem.

Turizam je sicer ena svetla točka grškega gospodarstva, ki pomaga državi iz globoke krize. V državi s približno 11 milijoni prebivalcev je leta 2017 letovalo več kot 27 milijonov turistov, za letošnje leto pa pričakujejo še nekoliko višje številke - 32 milijonov turistov.

"Ne moremo še oceniti posledic, ampak glede na to, da je otok poln turistov, vse skupaj meče na nas slabo sliko," je za Reuters dejal obupani župan.