Previdnost velja

Domači lepotni izdelki so učinkoviti, a ne vsi!

Tea Dečman
26. 8. 2018, 21.00
Deli članek:

Nikoli sami ne izdelujte kozmetičnih sredstev iz nepreverjenih sestavin in po nestrokovnih receptih. Čeprav se kakšna sestavina zdi povsem neškodljiva, lahko v kombinaciji z drugo uniči vašo kožo.

Profimedia
Nekatere kreme in obloge domače izdelave lahko zamašijo kožne pore.

Preden se lotite izdelovanja domače kozmetike, se raje posvetujte z dermatologom in temeljito proučite delovanje posameznih sestavin, ki jih želite uporabiti. Pri tem vam lahko nekoliko pomagamo z nasveti, kaj preverjeno ni najboljša izbira. V lepotne namene je tako prepovedano:

LIMONA ZA POSVETLITEV KOŽE

Dermatologi opozarjajo, da tudi limona, nekdaj tako opevano domače lepotilno sredstvo, naredi na koži pravo zmešnjavo. Limone imajo pH 2, kar je veliko manj, kot je naravni kožni pH, ki se giblje med 4 in 5. Limone so torej preveč kisle, razžrejo zaščitni kožni plašč, naredijo kožo občutljivejšo za sonce, kar lahko vodi v nenaravno pigmentacijo. Uporabite jih raje v čaju, ne pa na svojem obrazu.

2–3 dni lahko shranjujete v hladilniku domače maske, po tem času pa jih je treba zavreči.

MAJONEZA KOT MASKA

Majoneza je odlična za sendviče, vendar slaba za kožo. Majonezna maska je narejena večinoma iz maščob, zato lahko povzroči izbruh mozoljev, zamaši pore in pospeši razrast bakterij. Po drugi strani majoneza odlično navlaži lase in je primerno sredstvo za nego suhih, razcepljenih las.

JAJCA ZA UČVRSTITEV KOŽE

Res je, da beljakovine v jajčnem beljaku izboljšujejo elastičnost in napetost kože, delujejo nežno na kožo in brišejo gube, vendar bodite previdni pri uporabi jajc v kozmetične namene. Beljak lahko vsebuje salmonelo, bakterijo, ki povzroči hudo zastrupitev krvi. Tudi če jo nanesete na obraz, najde skozi kožo pot do krvi in želodca.

ČISTOČA
Pri pripravi kozmetike pazite, da sterilizirate vse pripomočke in embalažo, v kateri boste izdelek shranili, predvsem pa da ne delate za zalogo, ampak za sprotno porabo.

ČIŠČENJE S SODO BIKARBONO

Veliko je izdelkov, s katerimi lahko nadomestimo draga globinska čistila za obraz. Vendar mednje ne uvrščajte sode bikarbone. Je veliko bolj bazična (višji pH) kot koža, zato lahko na njej pušča izpuščaje, osip, v nekaterih primerih celo koprivnico.

VIRGINSKI NEPOZEBNIK

je pogosta sestavina domačih tonikov za obraz, saj deluje protivnetno. Vendar pa se nepozebnik destilira z alkoholom, zato lahko uniči vlažilno zaščitno plast kože in jo naredi luskasto.

Dreamstime
Cimet na obrazu naredi samo škodo. Če ga uporabljate v pilingih, lahko pričakujete razdraženo kožo, odrgnine in v nekaterih primerih celo opekline (deluje podobno kot poper).