JESEN SE BLIŽA

S čim jih opremiti za vstop v šolo?

T.D.
26. 8. 2018, 14.10
Posodobljeno: 26. 8. 2018, 14.22
Deli članek:

Tudi vas skrbi, kako se bo vaš otrok privadil na šolski sistem in sprejel neprekinjeno sedenje ter ali bo zmogel slediti pouku in bo brez težav delal domače naloge?

Dreamstime
Ste pripravljeni na novo šolsko leto?

Če imate sami neprijetne spomine na šolo, obstaja velika verjetnost, da jih boste nezavedno prenesli na svojega otroka. Nikakor ni ne smiselno ne učinkovito, da otroku lažete in mu pripovedujete »zgodbice« o šoli, v katere sami ne verjamete, saj vas bo otrok zagotovo spregledal. Otroku iskreno povejte, kako ste se počutili v šoli in zakaj, pri tem pa v pogovor povabite tudi koga drugega, ki ima prijetne spomine na šolo. Tako bo otrok ne le slišal, da je šola lahko tako super kot beda, temveč bo znova dobil potrditev, da smo ljudje različni, zato vse stvari tudi doživljamo drugače. To drugačnost lahko izkoristite tudi za pogovor o tem, kaj bo v šoli drugače kot v vrtcu, kaj bolje in kaj slabše, kaj bo morda pogrešal in kaj bo doživel novega. Vzbudite otrokovo radovednost, da bo v šolo poleg šolske torbice prinesel tudi pozitivno vznemirjenje in pričakovanje novega.

PRIPRAVITE SE TUDI NA ODPOR

Ne glede na to, kako motivirani otroci vstopijo v šolo, je sprememba glede na vrtčevske dni zagotovo velika. Popolnoma nova pravila igre, za usvojitev katerih prav vsi otroci potrebujejo svoj čas – nekateri se navadijo nekoliko prej, drugi jokajo še dober mesec po prvem šolskem dnevu. Vse to je normalno. V tem uvajalnem času tako kot novinci v vrtcu tudi prvošolčki potrebujejo sočutne starše, ki so ob njih, jim prisluhnejo in zagotovijo, da bo vsak dan lažje. Ker pa radi slišijo, da je šola beda, se lahko pogosto zgodi, da nočejo iti v šolo.

USTVARITE LASTNI OBRED

Četudi niste član indijanskega plemena ali kakšne druge stare kulture, lahko pred začetkom šolskega leta za svojega otroka ustvarite lasten obred, ki bo označil začetek nečesa novega in pomembnega – vaš otrok bo postal šolar. Otroka lahko odpeljete v kino, slaščičarno ali papirnico po skromno nagrado. Karkoli boste storili, tega ne počnite iz dolžnosti, temveč pristno iz srca, da bo učinek obreda zares pravi.