Junijska opravila

Zagrizimo v darove domačega vrta

Z.F. / Novice Svet24
1. 7. 2018, 09.20
Deli članek:

Na vrtu rastejo paradižniki, pridno ščipamo zalistnike in jih privezujemo k opori. Tudi prve paprike in feferone že obiramo, jajčevci se veselo debelijo, tukaj so tudi prve kumare.

Dreamstime
Solato, ki je šla v cvet, pustite za seme, ki ga prihodnje leto ne bo treba kupovati.

Solate je v juniju na pretek, morda gre že v cvet in je ne morete niti pojesti, zato vam ne pride na misel, da bi jo sejali zdaj, ko je imate že tako ali tako preveč. Pa je treba, če želite, da bo solate ves čas dovolj.

Posejte še nekaj solate

Ne sejte veliko, nikakor ne cele grede, le malo, da jo lahko pozneje presadite in imate lepe sveže glave solate. Zdaj je namreč na voljo nešteto novih sort, ki posebej primernih za vroče poletje, ki ne gredo v cvet. Zlasti priljubljene so solate sorte gentile, ki naredijo močno rozeto, ki je krhka, čeprav glava ni strnjena. Če nimate časa in potrpljenja, da solate sejete, so vam v specializiranih trgovinah vedno na voljo sveže sadike solate, ki zagotavljajo dober pridelek v zelo hitrem času. Če vam solate primanjkuje, nikar ne čakajte, da bodo glave velike, rajši porežite in uživajte nekoliko manjše, a mlade, ki so okusne in sočne.

Z mislimi v jeseni

Junij pa je tudi mesec, ko je treba misliti na jesen in jesensko zimske solate. Ni prekmalu, saj moramo radič in endivijo presajati. Male rastlinice porežemo, da naredijo kompaktnejše glave, ki jih pred nastopom jeseni enkrat porežemo, tako da ohranijo srček in spet naredijo še bolj kompaktno glavo. Junija ne smemo zamuditi, saj je lahko julij prevroč in seme ne kali dobro ali pa je sušno obdobje dolgo in nam ne dovoljuje, da bi uspešno sejali.

Čas za kapusnice

Junija lahko sejemo tudi vse vrste kapusnic, kot so zelje, cvetača, brokoli, brstični ohrovt in tudi listnati ohrovt, ki je pomembna, a zapostavljena vrsta zelenjave. Cenijo jo predvsem vegetarijanci in presnojedci, ki iz njenih listov naredijo odličen čips, ki je sušen, in ne pečen v olju, kot ste morda mislili. Sadike kapusnic sejemo, da jih pozneje lahko presajamo. Seveda pa lahko kupimo sadike v specializiranih trgovinah, da bomo imeli zalogo sveže zelenjave še pozno v jesen, celo zimo, če bo mila.