Zanimivosti

»Nisem si predstavljala, da bom v starosti preživljala tako srečne dni«

Oglasno sporočilo
4. 6. 2018, 08.27
Posodobljeno: 4. 6. 2018, 08.27
Deli članek:

Večgeneracijski centri po Sloveniji

Pred dobrim letom so po Sloveniji zaživeli večgeneracijski centri, lokalna stičišča za srečevanje otrok, mladih, starejših in vseh tistih vmes, ki si želijo širiti svojo socialno mrežo, se (bolj) vključiti v skupnost, na aktiven način preživljati svoj prosti čas in nekaj narediti za svoje bolj kakovostno življenje.

V centrih pripravljajo delavnice za kakovostno preživljanje prostega časa, zdrav življenjski slog, ustvarjalne delavnice, aktivnosti za otroke, učno pomoč, učenje slovenščine in tujih jezikov, delavnice socialne aktivacije, razvijanja digitalne pismenosti in športne aktivnosti za starejše, delavnice o izboljšanju komunikacije v družini, svetovalnice, pomagajo priseljencem, invalidom idr.

»Delavnice me bogatijo. Veliko mi pomeni že samo druženje, spoznavanje z enako mislečimi ljudmi, ki so polni pozitivne energije. Nisem si predstavljala, da bom v starosti preživljala tako srečne dni,« je nad Centrom aktivnosti Koroške navdušena Ljudmila. 

Lidija Praprotnik, vodja projekta Planet generacij, ki deluje v Savinjski regiji, dodaja: »Doslej smo mnogim ljudem pomagali, da so našli svojo sredino. Prav gotovo ima Planet generacij največjo dodano vrednost za tiste, ki so osamljeni ali socialno šibki, saj v centru najdejo tako družbo kot razumevanje, prostor za preživljanje prostega časa, novo znanje, nasvete ali drugo pomoč.«

Temu pritrjuje tudi Ivan iz Velenja: »Zelo rad prihajam, ker se lahko na zaposlene obrnem za pomoč, pogovor ali tolažbo. Tu najdem družbo za igranje šaha, kartanje in tako mi čas mineva hitreje. Večgeneracijski center je idealen prostor za spoznavanje novih ljudi in sklepanje novih prijateljstev«. 

Vseh 15 centrov po Sloveniji je običajno med tednom odprtih tudi za neformalno dnevno druženje in srečevanje. Delavnice in programi so za uporabnike brezplačni, saj je delovanje večgeneracijskih centrov podprto z evropskimi sredstvi.

Več na eu-skladi.si!