Zanimivosti

VIDEO: Tudi legende jočejo: pomirila sta se po 25 letih

R.T.
22. 12. 2017, 12.20
Deli članek:

Bojno sekiro sta ob potoku solz zakopala Isiah Thomas in Magic Johnson.

Reuters
Isiah Thomas in Magic Johnson.

Tudi legende jočejo. In so legende, ker so pripravljene priznati svoje napake, se za njih opravičiti in pri tem sprostiti vsa čustva. Pred televizijskimi kamerami sta bojno sekiro zakopala košarkarja zlate ere NBA lige: Magic Johnson in Isiah Thomas. Legendarna košarkarja, ki sta vladala košarkarskim igriščem v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja, sta si po 25 letih padla v objem in se po velikem sporu pomirila. 

Do spora je prišlo pred 30 leti, ko so v NBA ligi izstopale štiri ekipe: na Vzhodu Boston Celtics Larryja Birda, Chicago Bulls Michaela Jordana so se pripravljali, da zasedejo NBA tron in se zapišejo v zgodovino lige in Bad Boysi iz Detroita, ki jih je vodil Thomas. Na Zahodu pa Los Angeles Lakersi s trojko Magic - Jabbar - Worthy niso imeli konkurence. 

Košarkarske predstave iz tehga obdobja so se zapisale v zgodovino lige. Magic in Thomas sta bila na igrišču tekmeca, izven njega pa prijatelja. Ki pa seje skoraj preko noči zrušilo in preraslo v sovraštvo in prezir.

Thomas je bil kljub vsem zaslugam in talentu vodja ene od ekip, ki je igrala najbolj umazano košarko. Osvajali so naslove, vendar so se na poti zatekali k vsem dovoljenim in nedovoljenim prijemom Z izjemo Detroita v ZDA niso imeli zaveznikov.

V dvobojih s Chicago Bulls so se košarkarji Detroita vse sile usmerili v to, da zaustavijo Jordana, ki se je pogosto znašel tudi na tleh. V umazani igri je prednjačil Thomas, ki je med drugim tudi soigralcu Laimbeeru dajal napotke, da naj, če je potrebno zvezdnika Bullsov tudi poškoduje. Kaplja čez rob je bilo navodila Thomasa ekipi, da na tekmi v play-offu, ki je bila za Detroit izgubljena, nekaj sekund pred koncem zapustijo igrišče.

Besni Jordan je po tekmi novinarjem dejal, da prezira Thomasa, Detroit in vse, kar predstavljajo. Johnson se v prepir dveh zvezdnikov ni vmešaval. Dokler ni javno povedal, da je okužen z virusom hiv in si je Thomas na račun bolezni privoščil nekaj neokusnih komentarjev. Tega mu Johnson ni oprostil. Po vseh desetletjih pa sta igrala zakopala bojno sekiro.