Umor Janka Jamnika

Potrjeno: Noviču 25 let za zapahi

T.L./STA
22. 12. 2017, 12.59
Posodobljeno: 22. 12. 2017, 13.04
Deli članek:

Milko Novič pravnomočno spoznan za krivega umora Jamnika.

STA

Ljubljansko višje sodišče je danes potrdilo obsodilno sodbo zoper Milka Noviča, ki je s tem pravnomočno spoznan za krivega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Sodišče je potrdilo tudi 25-letno zaporno kazen.

Novič je obsojen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so priprli kmalu zatem.

Tožilstvo je v postopku zatrjevalo, da je Novič umoril Jamnika iz maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Obramba pa je ves čas vztrajala, da je Novič nedolžen in se od začetka borila, da bi ga izpustili na prostost, a je večji del časa od aretacije do pravnomočne sodbe preživel v priporu.

Jamnikovega očeta ni bilo

Višje sodišče se je v sredo za zaprtimi vrati seznanilo tudi z zapisniki zaslišanj iz preiskave, ki po pisanju medijev poteka zoper nekdanjega sodelavca Kemijskega inštituta, 54-letnega libanonskega kemika Michaela Stephana. Ta naj bi bil osumljen načrtovanja umora enega od vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta. Novičev odvetnik namreč meni, da bi bil lahko primer Stephan povezan z umorom Jamnika.

Sodišče bi moralo danes zaslišati še Jamnikovega očeta, ki pa iz zdravstvenih razlogov na sodišče ni prišel. Je pa prišla Jamnikova žena, a se je senat sodišča odločil, da je ne bo zaslišal. Senat je danes zavrnil še nekatere druge dokazne predloge, zaključil dokazni postopek in poslušal zaključne besede tožilke, Novičeve obrambe in samega Noviča.