Dan spomina na mrtve

Naj bo izbrano, skromno, a lepo

zf
22. 10. 2017, 10.10
Deli članek:

Bliža se dan spomina na mrtve in čas urejanja grobov. Naj velja preprosto pravilo, manj je več in ne pretiravajte. Uredite ga tako, kot bi urejali najlepšo gredico na cvetličnem vrtu ali v cvetličnem loncu.

Dreamstime
Ne pretiravajte, temveč okusno izberite pravo barvo in postavitev.

Grob predstavlja prostor počitka in za svojce mesto spomina, kjer lahko mnogi občutijo še povezavo s preteklostjo. Videz grobov se je z leti spreminjal, sodobno urejeni grobovi ne vsebujejo več monumentalnosti velikih grobov, ampak so majhni, lično urejeni in sodobno skromni.  To pomeni, predvsem čisti, ne natlačeni, minimalistični.

Mini nasveti

Sezonsko cvetje je odigralo svojo vlogo in zamenjati ga bo treba z bolj prezimnimi rastlinami, kot so mačehe in okrasne trave. Preden pa se lotite ponovne ureditve, upoštevajte nekaj nasvetov.

Na grobu ne mešajte različnih barv in velikosti peska. Svetujemo vam čim manjši drobljenec ali večje kamenčke. Če vam pesek ne deluje estetsko, lahko namesto njega uporabite okrasno lubje ali posadite travo. Ko se odločite za posip peska, najprej položite filc, ki bo preprečil mešanje z zemljo.

Najbolj preprosto in najlepše bo, če boste na grobu posadili trajne zimzelene rastline. Grob bo imel v vsakem letnem času novo podobo. Če ne marate zasaditev, se lahko odločite za zasaditveno posodo, ki jo namestite na zasaditveni del in jo sezonsko menjujete. Izberite eno rastlino, ki bo vodilna, najbolje bo, če boste izbrali kaj zimzelenega, kar bo rdeča nit celotne postavitve. Rastline sadimo po velikosti, od največje proti najmanjši. Ne zasajajte dreves, ki se lahko razbohotijo. Primerne so le manjše ciprese in prezimni bonsaji.