Zanimivosti

Ribez za zdravje in okusno osvežitev

Zoran Franc
23. 7. 2017, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Male jagode z grmička imajo številne koristne lastnosti za zdravje. Odlično odvajajo vodo iz telesa, ugodno vplivajo na prebavo in čistijo kri. Ribezove kure so primerne za čiščenje telesa.

Profimedia
Odlično vpliva na razpoloženje, spodbuja pa tudi delovanje srca in živčevja.

Kure z ribezom priporočajo predvsem tistim, ki jedo veliko škrobnih živil, saj onemogočajo razvoj škodljivih bakterij v črevesju. Z uživanjem ribeza boste spodbudili potenje. Mnogi ga uporabljajo tudi za zniževanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. 

Z uživanjem črnega ribeza boste olajšali revmatične in artritične težave ter težave s putiko. Z uživanjem čaja iz ribezovih plodov in listov pa boste hitro odpravili težave z mehurjem.

BOGASTVO VITAMINA C

Rdeči ribez je izjemno bogat z vitaminom C in se lahko kosa celo z agrumi. Znan je tudi po tem, da pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca in živčevja. Bogat je tudi z vitaminoma A in B3, kalijem, kalcijem, železom in manganom, zato si le omislite odlične ribezove pripravke, ki jih boste lahko koristili vse leto.

RIBEZOV SOK

Priljubljeni ribezov sok, ki ga obožujejo predvsem otroci, ni samo dobrega okusa, temveč tudi odličen vir zdravja.

Potrebujete: 2 kg rdečega ribeza, 40 g vinske kisline, 2 litra vode, 500 g sladkorja.

Priprava: Ribez dobro operite in jagode potrgajte s pecljev. V vodi raztopite vinsko kislino in vanjo dodajte ribez. Mešanico pustite stati 12 ur, nato jo prelijte skozi krpo. Satje pustite na krpi in iz njega iztisnite sok. Dodajte sladkor in mešajte toliko časa, da se povsem raztopi. Sok nato nalijte v steklenice.

RIBEZOV SIRUP

Ribezov sirup vas bo z odličnim okusom razveseljeval vse leto. Priprava je preprosta.

Potrebujete: 2 kg rdečega ali črnega ribeza, 800 g sladkorja, citronsko kislino.

Priprava: Ribez operite in jagode potrgajte s pecljev. V litru vode raztopite sladkor in segrejte do vretja, primešajte ribez in kuhajte vsaj pet minut. Mešanici po okusu dodajte nekaj citronske kisline in jo previdno prelijte v segrete steklenice. Dobro zaprite in počakajte, da se ohladijo.