ZNOJENJE

Dezodoranti ne preprečijo potenja

U.D.
23. 7. 2017, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ob misli na poletje pomislimo na sonce, modro nebo, počitnice in sladoled. Malo manj nas navdušuje potenje, ki ga prinaša vročina, in še manj neprijeten vonj, ki ga morda spremlja.

Profimedia
Operacija zoper znojenje ni primerna za vsakogar, zato vas najprej pregleda zdravnik.

Možnih rešitev zagate je kar nekaj. Kako pa izbrati pravo?

Dezodoranti in antiperspiranti

Dezodoranti ne preprečujejo potenja, temveč delujejo tako, da bodisi prekrijejo telesni vonj bodisi zmanjšajo število bakterij, ki živijo na površini kože. Tisti, ki delujejo protibakterijsko, praviloma vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine, alkohol ali močno odišavljena naravna olja. Antiperspiranti so izdelki, ki kožo ne le odišavijo, ampak potenje velikokrat celo preprečijo. Delujejo tako, da ožijo znojnice. Najpogosteje vsebujejo raztopine aluminijevih soli, ki zmanjšajo prepustnost površine kože. Uporabljali naj bi jih na mestih, kjer se še posebno močno potimo: podpazduhah in stopalih. Na začetku jih je treba nanašati vsakih 24 do 48 ur.

Bromhidroza - To je kronično stanje, pri katerem je telesni vonj močan in zelo neprijeten. Je posledica delovanja bakterij na koži, zelo pogosto na nogah. Kriva je lahko tudi obutev.

Botulin toksin

Bolj invazivna metoda, ki je zelo zanimiva za ljudi s hiperhidrozo, je vbrizganje botulin toksina, ki blokira delovanje žlez znojnic. Tako začasno popolnoma zaustavijo njihovo delovanje. Botulin z izjemno tankimi iglicami injicirajo v plast kože tik pod površino. Postopek traja približno pol ure, bolečina pa naj bi bila po zatrjevanju ponudnikov minimalna, saj predel, kjer izvajajo poseg, prej namažejo z anestetično kremo. Učinki posega se pokažejo običajno po nekaj dneh, trajajo pa od šest do devet mesecev.

Operacija

Še bolj invazivna rešitev za čezmerno potenje je operacija, s katero pomagajo tistim, ki imajo največje težave. Pri nekaterih je hiperhidroza tako izrazita, da jim z obraza ali dlani dobesedno kaplja. To je seveda velika osebna in socialna ovira. Poseg, pri katerem odstranijo del kože skupaj s podkožjem in znojnicami, opravijo plastični kirurgi. Tako zmanjšajo površino, ki se znoji.