SUP

Vodna aktivnost za vso družino

Urška Dretnik
2. 7. 2017, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dovolj je, da znate plavati, pa se že lahko preizkusite v športu, ki je zadnje čase vse bolj priljubljen: supanje oziroma stoječe veslanje. Na videz preprosta vadba je primerna za vse.

upanje je odlična vaja za celo telo. Za ohranjanje ravnotežja na deski mora biti ves čas aktiven zgornji del telesa.

Tudi otroci lahko samostojno supajo, in sicer od osmega leta. Najbolj pa je vadba primerna za tiste, ki si želijo nepozabnih dogodivščin na vodi in okrepitve celega telesa. Voda vas bo primerno ohladila in sprostila. Preizkusite se v supanju skupaj z družino. Zagotovo bo veselo!

V kratkem času se je supanje razširilo na vse mogoče obvodne kraje, tako lahko danes supamo na jezerih, rekah, kanalih ...

Za začetnike

Supanje omogoča vadbo za celo telo, zato je postalo tudi del treninga za smučarje, deskarje na snegu in druge športnike. Ob supanju lahko opazujemo podvodne rastline in živali ter vse, kar je na obzorju. A če ste novinec, se boste seveda na začetku bolj posvečali drugim stvarem. Pomembno je na primer upoštevati naslednje: vadite v idealnih razmerah, to pomeni na mirni vodi brez ovir. Sprva boste na deski lažje klečali kot stali. Priskrbite si pomočnika, ki vam bo pomagal umiriti desko, ko boste stali na njej. Za lažje lovljenje ravnotežja imejte stopala vzporedno na deski, približno v širini bokov, kolena naj bodo rahlo pokrčena, hrbet pa vzravnan. Ko boste enkrat obvladali ravnotežje na deski, se šola supanja šele začne, kajti naučiti se boste morali še pravilnega veslanja v vse smeri – naprej, nazaj, obrat v levo, desno. Čeprav boste posamezne veščine hitro osvojili, pa lahko pričakujete tudi padce. Kadar izgubite ravnotežje, se nagnite na stran, da padete v vodo, in ne na desko. Če deska in veslo ob padcu odplavata v različni smeri, najprej ujemite desko, šele nato veslo. Predvsem pa si zapomnite: skoraj ni vodnega sveta, ki ga ne bi mogli stoje na deski raziskati do popolnosti. Igrajte se z valovi, obrati, naučite se novih spretnosti in predvsem uživajte na svojem supu!