Zavestne sanje

Tehnike za sanjalce

snč
2. 7. 2017, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Se vam je že zgodilo, da ste ugotovili, da sanjate in da lahko na sanje zavestno vplivate? Če je odgovor da, vam čestitamo – dosegli ste lucidne sanje!

Profimedia
Lucidnost lahko dosežemo na različne načine – z inkubacijo, odštevanjem v sanje, s pomočjo asociacij ali celo sanjskih oseb.

Če lahko obliznemo svoj komolec, to pomeni, da sanjamo.

Če se vam to še ni zgodilo, naj vas potolažimo – nič še ni izgubljeno. Gre namreč za veščino, ki jo lahko osvoji vsak.

Za napotke, kako do tega tako močno zaželenega stanja, smo povprašali Saša Drobniča, našega največjega strokovnjaka za sanje in raziskovalca spremenjenih stanj zavesti.

Najboljše tehnike in trike za doseganje lucidnosti nam je z veseljem razkril. 

Načini

Lucidne sanje lahko dosežemo na dva načina: ozavestimo se med tem, ko se sanje že dogajajo (DILD – Dream-Initiated Lucid Dream), ali pa izvedemo direkten prehod iz budnosti v sanje z neprekinjenim zavedanjem (WILD – Wake-Induced Lucid Dream).

NASVET
Doseganja lucidnosti se ne lotevajte, ko greste spat, ampak nekaj ur kasneje. S tem omogočite telesu čas, ki ga potrebuje za počitek, hkrati pa izkoristite najbolj optimalen čas za sanjanje.

Ozaveščanje med sanjami (DILD) je najpogostejši in nekako najbolj »naključen« način doseganja lucidnosti. Sanje se začnejo povsem običajno, potem pa pride do dogodka ali situacije, ki sproži ozaveščanje. Lahko gre za pojav kakšne »očitne« anomalije, ki v vsakdanjem življenju ni mogoča – na primer za srečanje s pokojnim sorodnikom, letečega slona ali pa grad v oblakih. Ker se tovrstne anomalije ne dogajajo prav pogosto, pa lahko ozaveščanje med sanjami sprožimo tudi namerno – s testiranjem resničnosti.

Testiranje resničnosti je manever, s katerim preverimo, ali v nekem trenutku sanjamo. Manever izvedemo tako, da se med izvajanjem vsakdanjih opravil za trenutek ustavimo in se vprašamo: »Ali v tem trenutku sanjam?« Razgledamo se naokoli in dobro premislimo, ali je vse, kar se dogaja okoli nas, resnično. S ponavljanjem se manever prenese v sanje, kjer služi kot sprožilec za ozaveščanje.

Testiranje

Sašo Drobnič se vedno poslovi s stilu pravega psihonavta: »Se vidimo na drugi strani!«

Načinov za testiranje resničnosti je veliko.

– Poglejte v roke. Dvignite jih predse in jih pozorno opazujte. Ali so videti normalno? Koliko prstov imate? So normalne oblike?

– Poskusite se z jezikom dotakniti svojega komolca.

– Preberite nekaj. Ko končate, se za trenutek obrnite proč, potem pa besedilo še enkrat preberite. Se je medtem kaj spremenilo?

– Z eno roko si zatisnite nos, z drugo prekrijte usta in poskusite vdihniti. Gre?

50 odstotkov ljudi je vsaj enkrat v življenju že lucidno sanjalo.

Direkten prehod iz budnosti v sanje (WILD) je nekoliko bolj zahteven manever. Zahteva namreč obvladovanje koncentracije, vizualizacije in veliko mero potrpežljivosti. Prehod lahko nastopi šele takrat, ko se naše telo izklopi, ves ta čas pa moramo ohranjati um buden in ostati pozorni, ne da bi medtem zaspali.

Nevšečnost

Dodatna »slabost« pri direktnem prehodu v sanje je tudi spalna paraliza – zaščitni mehanizem telesa, ki nastopi, tik preden zaspimo, in preprečuje, da bi sanje doživljali fizično. Čeprav gre za fazo spanja, ki jo vsi doživljamo, pa je izkušnja lahko precej neprijetna, saj jo poleg nezmožnosti premikanja in govorjenja pogosto spremljajo še razne druge strašljive zaznave.

Nasvet: če se znajdete v fazi spalne paralize, poskušajte ohraniti mirno kri in usmerite pozornost na svoje telo.