Katero izbrati?

To morate vedeti o barvah za lase

ud
3. 6. 2017, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ker je barvanje las pri frizerju za številne predstavnice nežnejšega spola predrago, postajajo barve za lase za domačo uporabo najbolj prodajani kozmetični izdelek.

Profimedia
Največ alergij povzroči molekula p-fenilendiamin, ki jo vsebujejo predvsem črne barve.

Toda žal nam bolj ali manj poškodujejo lase. Zato smo raziskali, katere barve škodijo najmanj.

Barve brez amonijaka

Številni proizvajalci ponujajo barve brez amonijaka. Vendar imajo te barve pred konkurenčnimi le eno prednost, in sicer ne smrdijo, sicer pa vsebujejo enak koktajl kemikalij. Kemične reakcije so res močne, kar dokazuje tudi dejstvo, da se nekatere stekleničke z barvo segrejejo, ko zmešamo skupaj barvo in razvijalec. Prav te kemične reakcije so najpogostejši vzrok za nastanek alergij na koži in sluznici.

Profimedia
Alergija se kaže s srbečico, pekočim občutkom, toplim lasiščem, lahko tudi z luščenjem, včasih oteče obraz.

Pena ali krema?

 Permanentne in močne barve ne povzročijo izpadanja las, vendar vplivajo na njihovo kakovost. Redno barvanje lase stanjša in jih naredi »krepaste«.

Pene naj bi bile lažje za uporabo, lepše naj bi se porazdelile po lasišču, pa tudi nadležnega kapljanja naj ne bi povzročale. Vendar so raziskave pokazale, da ni vedno tako, tudi glede priročnosti ni bilo ugotovljenih kakšnih bistvenih razlik. Pri vseh barvah je pomembno, da jih čim prej speremo s kože. Da se barve ne bi vpile v kožo, strokovnjaki priporočajo, da si čelo in predel ušes pred barvanjem namažete z mastno kremo.

Preliv ali permanentna barva za lase?

Pri prelivih je barvilo pigment, ki se veže le na površino lasu in ne prehaja v njegovo notranjost. Zato preliv še najmanj agresivno vpliva na lase in ga s tega vidika tudi najbolj priporočamo, če želite ohraniti kar najbolj gladke, svetleče lase. Njegova edina pomanjkljivost je slabša obstojnost, saj se z vsakim umivanjem las izpira.