NOČNA MORA

Neprijeten vonj oblačil naj postane zgodovina

nn
6. 5. 2017, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ali vaša oblačila, čeprav ste jih oprali v pralnem stroju, ne dišijo? Ste zato, da bi dišala lepše, dodali še več mehčalca, pa kljub temu ne pomaga? Kje je težava?

Profimedia
Pranje nedrčkov: bodite previdni pri količini oblačil in detergenta. Nikar preveč!

Ne pretiravajte pri količini perila, pa tudi pri količini detergenta ne.

Če je tudi vaše perilo, takoj ko ga poberete iz stroja, obdržalo neprijeten vonj, se težava najverjetneje skriva v vašem pralnem stroju, in ne v oblačilih. V stroju se nabirajo bakterije, glivice in plesni, ki se v vlažnem in toplem okolju hitro množijo, povzročajo pa tudi neprijeten vonj in kožne težave. Odpravite jih.

Visoke temperature

Morda je težava, da perete perilo pri prenizkih temperaturah. Zato vsaj enkrat na 10 dni vključite program z najvišjo temperaturo. Na tem programu brez skrbi operete brisače, posteljnino in spodnje perilo sorodnih barv. Če se teh v tem času ne nabere toliko, zaženite stroj v prazno in v boben pralnega stroja dodajte nekaj žlic sode bikarbone in kisa, ki bosta nevtralizirala neprijeten vonj, obenem pa boben očistila glivic in bakterij.

Pravilo: manj je več

Ne pozabite obrisati gume pri vratih, kjer se skriva umazanija. Uporabite medicinski alkohol, ki bo osušil in dezinficiral pralni stroj.

Tako kot ne pretiravajte pri količini perila, ki je lahko, če ga je preveč, slabo oprano in posledično tudi zmečkano, ne pretiravajte s količinami pralnega praška in mehčalca. Preveč praška in mehčalca ima namreč lahko nasproten učinek od želenega. Pri preveliki količini pralnega prahu se lahko še posebej na črnem perilu lahko na tkanini pojavijo barvni madeži. S prevelikimi odmerki mehčalca pa tvegate številne alergije.

Jabolčni kis namesto mehčalca

Večina pralnih sredstev je že močno odišavljena, zato je potreba po odišavljenih mehčalcih skoraj nična. Namesto mehčalca dodajte jabolčni kis. Oblačila se ne bodo navzela neprijetnega vonja iz stroja, da boste preprečili vonj po kisu, izberite nearomatiziranega. Če kljub vsemu želite dodaten vonj, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja.

Vratca naj bodo odprta

Pogosta napaka, ki jo mnogi počnemo, je zapiranje vratc takoj po uporabi stroja. Vratca vašega pralnega stroja imejte čim večkrat odprta, da se lahko notranjost zrači in suši.

Super 3

Soda: Za bolj belo perilo lahko namesto nevarnih in smrdečih kemikalij uporabite tudi dve žlici sode bikarbone, ki jo pomešate med pralni prašek, koristen pa je tudi sok ene limone.

Kis: Enostavno in varno nadomestite mehčalec z jabolčnim kisom in ob tem odstranite tudi številne bakterije in glivice iz vašega pralnega stroja.

Eterično olje: Če imate težave z mehčalci, ker po njihovi uporabi dobite alergijo, dodajte h kisu, s katerim ste nadomestili mehčalec, nekaj kapljic eteričnega olja.