Kolesarjenje

Porabite kar 500 kalorij na kolesu

ud
6. 5. 2017, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ni večjega užitka, kot je občutek svobode, ko kolesarite po neskončnih ovinkih, veter pa vam mrši lase. In ne pozabimo, da je kolesarjenje odlična vadba za kondicijo in vitko telo.

Profimedia
Pri kolesarjenju lahko spoznate nove ljudi, sploh če se včlanite v kolesarski klub.

Poiskali smo razloge, da sedete na kolo že danes!

Ohranja vitkost

Poganjanje kolesa vas odpelje v raziskovanje novih krajev, za katere sploh niste vedeli.

Si želite vitkih oblin? Skočite na kolo, zlasti priporočamo visoko intenzivno vadbo spinning z intervali. Primerna je za vsakogar, ne glede na pripravljenost. Usmerjena je na spodnji del telesa, spodbujanje prebave in porabo kalorij – skopni jih kar 500 ali več v eni uri. Alternativa spinningu pa je tako imenovani boom cycle, notranja kolesarska vadba, ki poteka ob glasbi.

Podaljša življenje

Kdor pot v službo opravi s kolesom, ne le prihrani denar, ampak si tudi podaljša življenje. Tem bolj če pri tem malo hitreje požene pedale. Dvajsetletna študija univerzitetne bolnišnice Bispebjerg v Københavnu kaže, da ženske, ki vsak dan kolesarijo v živahnem tempu, živijo približno 3,9 leta dlje od kolesarjev, ki vozijo v počasnem tempu. Zato, dragi kolesarji, poganjajte čim bolj energično!

Profimedia
Na kolesu se lahko bolj posvetite opazovanju okolice, kar iz avta ni mogoče.

Izboljša zdravje sklepov

Raziskave kažejo, da dva tedna 22-minutnega intenzivnega kolesarjenja na dan prinaša enake rezultate kot od 90 do 120 minut intenzivnega treninga.

Kolesarjenje je primeren šport tudi za vse tiste, ki imate težave s sklepi in se zaradi bolečin ne morete ukvarjati z drugimi športi. Kolesarjenje ne obremenjuje sklepov, še več, s krožnimi gibi pri poganjanju pedal dobi sklepni hrustanec več kisika, ta pa ga ščiti pred artrozo. Kolesarjenje zdravniki priporočajo tudi pri lažjih težavah s koleni, da ostanejo sklepi lepo gibljivi.

Izboljša razpoloženje

Živahna vožnja s kolesom (pri 85 odstotkih vaše maksimalne obremenitve) sproži v telesu izločanje endorfinov, hormonov sreče. Znanstveni so celo odkrili, da kolesarjenje potroji količino koristnih kemikalij v krvnem obtoku. Tudi če kolesarite počasi in le občasno, boste občutili veliko izboljšanje v počutju in imeli boste več energije.