Negotova prihodnost

Preti nam vročina, kot je ni bilo 420 milijonov let

J.P.
6. 4. 2017, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če bomo nadaljevali po tej poti, bodo na Zemlji zavladale razmere, kakršne so uživali že davno izumrli dinozavri.

Profimedia
Če se trendi ne bodo spremenili, bi se lahko Zemlja do leta 2300 segrela za 8,8 stopinje Celzija.

Količina ogljikovega dioksida v atmosferi bo dosegla rekordno raven, če bomo še naprej tako trošili fosilna goriva – rekordno v skoraj 50 milijonih let! In če hkrati ne bomo zamejili emisij toplogrednih plinov, bodo temperature primerljive s tistimi izpred 420 milijonov let.

S 400 ppm (število delcev na milijon) na več kot 900 ppm bi lahko do konca stoletja narasla količina ogljikovega dioksida v atmosferi. Po nekaterih raziskavah bi lahko do leta 2400 celo govorili o številki 5000 ppm.

Za 8,8 stopinje Celzija

Raziskava, objavljena v Nature Communications, razkriva velikanski vpliv, ki ga ima delovanje ljudi na podnebje. To je bilo več milijonov povsem stabilno – kar pomeni, da je človeštvo v le nekaj sto letih povzročilo segrevanje celotnega planeta. Raziskovalci so za potrebe študije popisali ravni ogljikovega dioksida v ozračju za 420 milijonov let, pri čimer so si pomagali s 112 različnimi raziskavami. Meritve so bile opravljene na izotopih ogljika, pridobljenih iz vzorcev prsti in fosilnih ostankov rastlin.

Če se trendi ne bodo spremenili, bi se lahko Zemlja do leta 2300 segrela za 8,8 stopinje Celzija, seveda pa bi v tem času lahko na temperaturo vplivali številni dejavniki: od rastja pa do oceanov.