Izumitelji pozor

Pomagajte Nasi rešiti težavo »vesoljskega kakca«

S.R.
29. 11. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Opravljanje potrebe v vesolju seveda ni mačji kašelj. Prostori so majhni in tesni, v njih vlada breztežnostno stanje, ko pa astronavt izreče svojo »zadnjo besedo«, je treba vse to še nekam shraniti.

Profimedia

Predstavljajte si, da nastanejo izredne razmere, astronavti pa več dni obtičijo v svojih vesoljskih oblekah. O tem resnem vprašanju že dlje časa razmišljajo tudi pri Nasi, zlasti pa v zadnjem času, ko je na vidiku misija na Mars. Zdaj se je ta vesoljska agencija za pomoč obrnila na javnost.

NASA je nedavno objavila razpis HeroX, namenjen izumiteljem, ki bi našli rešitve za tako imenovano težavo »vesoljskega kakca«, pri čemer bo tri najboljše zamisli nagradila s skoraj 30.000 evri.

Zagata je naslednja: od programa Apollo, ki se je končal v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, Nasini astronavti potujejo zgolj še do mednarodne vesoljske postaje (MVP) v nizki zemeljski orbiti.

Na tej postaji imajo astronavti na voljo WC napravo, ki za shranjevanje urina in iztrebkov uporablja vakuum, te »ostanke« pa je pozneje mogoče varno zavreči ali pa reciklirati. V primeru kakršne koli nesreče, kot je na primer poškodba vesoljskega plovila, ki bi v prostorih povzročila padec tlaka, bi bili astronavti omejeni na uporabo svojih vesoljskih oblek, v katerih bi morali seveda opravljati tudi potrebo. Na kratki razdalji do mednarodne vesoljske postaje to sicer ne predstavlja težave, ker pa želijo pri Nasi v naslednjih dvajsetih letih astronavte poslati na Mars, morajo za ta problem najti tudi ustrezno rešitev.

Če menite, da imate rešitev za izboljšanje Nasinih vesoljskih oblek, lahko svojo zamisel predložite do 20. decembra 2016.

To je tudi razlog, da so pri Nasi zasnovali naslednjo generacijo vesoljskih oblek, ki astronavtom nudijo dovolj čistega zraka, vode in hranil, da lahko v takih razmerah preživijo do šest dni. Nimajo pa še ustreznega sistema za varno ravnanje s človeškimi izločki, vključno z urinom, iztrebki in menstrualno krvjo. To nalogo trenutno še vedno opravljajo otroške plenice, za katere pa vsak starš ve, da lahko povzročijo nastanek vnetij in izpuščajev. V breztežnostnem prostoru bi znala biti ta težava precej resnejša, česar pa najverjetneje ni potrebno podrobneje opisovati.

NASA je tako za pomoč pri reševanju tega vprašanja zaprosila javnost. Pri iskanju rešitve je treba upoštevati, pravijo pri Nasi, da je nova vesoljska obleka zelo tesna, zaradi česar najverjetneje ne pride v poštev nobena visoko tehnološka rešitev. Upoštevati je treba tudi mikrogravitacijo in dejstvo, da mora obleka ostati zatesnjena, prav tako pa mora sistem delovati prostoročno.