Vsestranski kaki

Sadež bogov jeseni

zf
1. 11. 2016, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zlato jabolko je nekoč veljalo za hrano bogov, nič čudnega, saj je prava vitaminska bomba, ki vsebuje tudi številne minerale in antioksidante. Uporabno je tako v prehrani kot v kozmetiki, zato ga ne smete spregledati.

Profimedia
Kaki je znan po svoji močno oranžno-rumeni mesnati sredici in nežnem okusu. Nič čudnega, da velja za sadež bogov.

Ali ste vedeli?

Kaki izboljšuje tudi zdravje sob in dlesni ter prepreči krvavitve. Krepi delovanje pljuč in srca, uporabite ga lahko tudi kot odvajalo. 

Kaki je nekoč veljal za hrano bogov, kar ni nič čudnega, saj je prava vitaminska bomba, ki vsebuje tudi številne minerale in antioksidante. Koristen je tako v prehrani kot v kozmetiki, zato si ga morate privoščiti.

Njegova domovina je Azija. Izvira iz Kitajske, od koder se je razširil na Japonsko, Korejo, Ameriko, zdaj pa uspešno uspeva že tudi pri nas. Največ ga pridelajo v Strunjanski dolini, kjer vsako leto poteka že tradicionalen praznik kakijev. Prav tako uspeva na Štajerskem. Pomembno je le, da ima sončno lego in da ga pred močno zimo primerno zavarujete.

Konkurira z vsebnostjo vitaminov in mineralov

Kaki smo primerjali z nekaterimi drugimi sadeži, ki se na našem jedilniku pogosto znajdejo. V primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C, vendar tretjino manj kot limone in pomaranče. Če ga ponovno postavimo ob bok jabolku, ima 30-krat več vitamina A in le malo manj od marelic. Vsebnost vitamina v kakiju je tako visoka, da z zaužitjem dveh dosežemo dnevno potrebo po vitaminu A. Bogat je tudi z B-kompleksom, vsebuje še železo, kalcij, fosfor in druge rudnine ter antioksidante.

Profimedia
Kaki je v primerjavi z jabolkom bistveno bolj bogat z vitamini in minerali, vendar sta v sladicah odlična kombinacija.

Za lepšo polt in proti celulitu

Kot že omenjeno, je kaki poznan kot sadež bogov. V lepotne namene naj bi ga uporabljala celo boginja Afrodita. Iz kakija si lahko pripravite bogato masko, ki bo poskrbela za lepši ten ter bolj mehko in mladostno kožo. Koristen je predvsem pri suhi in občutljivi koži, številne dame pa ga uporabljajo za nego vratu in dekolteja.

Bogata maska za obraz

Profimedia
Odlična maska s kakija vas bo obvarovala pred hladnimi in suhimi jesenskimi dnevi.

Sestavine: zrel kaki, žlica skute, žlica medu, žlička olivnega olja

Priprava: zrel kaki umijemo, olupimo in narežemo na manjše kose. Damo jih v mešalnik, dodamo žlico skute, žlico medu in žličko olivnega olja. Zmešamo v gladko zmes. Če nimamo mešalnika, lahko zmes stlačimo z žlico. Nič ne bo narobe, če bodo ostale grudice skute. Pripravljeno zmes s čopičem nanesemo na čisto kožo in pustimo, da deluje vsaj 20 minut. Nato speremo z mlačno vodo. Prej suha koža bo zdaj že na dotik bolj navlažena in mehka.

Piling proti celulitu

Sestavine: zrel kaki, kavna usedlina ali groba morska sol, med

Priprava: kaki umijemo, olupimo in stlačimo. V kozico, v kateri imamo že stlačen kaki, dodamo kavno usedlino ali grobo morsko sol (lahko tudi mešate) in žlico medu. Maso dobro premešamo, da se sestavine med seboj dobro prepojijo, in pripravljeno zmes nanesemo na prizadeta mesta. Nežno vtremo in povijemo s prozorno folijo ter pustimo delovati vsaj 30 minut, nato oblogo izperemo z mlačno vodo. Postopek je dobro ponavljati vsaj trikrat tedensko tri mesece.