Čuden ptič

Žirokopter, žiro kaj?

Marjan Kodelja
23. 10. 2016, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Morda ste slišali, da je podjetje Trixy v Slovenskih Konjicah predstavilo nov model žirokopterja. Čudnega letalnika, ki ni ne helikopter ne letalo.

Twitter

Žirokopter Spirit je križanec ultralahkega letala in helikopterja, namenjen zlasti letalskim šolam.

Drugo ime za tega čudnega ptiča je avtožiro. Ime sicer izvira iz grške besede αυτό + γύρος, kar pomeni samovrteči. S tem pa je izdano bistvo letalnika. Podobno kot helikopter ima namreč na »strehi« glavni rotor, le da ta ni povezan z motorjem. Vrti se zaradi učinka avtorotacije oziroma zaradi aerodinamičnega učinka poti zraka skozi lopatice, pri tem pa ustvarja vzgon. Drugače povedano, rotor zamenja krila letala. Ta tip letalnika ima po navadi motor s propelerjem na zadku, ta pa ga premika naprej. Zaradi tega ne more lebdeti na mestu, kot to počnejo helikopterji, lahko pa leti zelo počasi. Zaradi vsega tega velja ta letalnik za enega najbolj varnih, pa še hitro se dvigne v zrak in pristaja na kratkih razdaljah.

Izum žirokopterja sega v slabi dve desetletji po prvem letu naprave, težje od zraka. Juan de la Cierva je leta 1921 sodeloval na izboru novega bombnika za špansko vojsko. Zgradil je letalo s tremi motorji, ki pa se je zrušilo na enem od prvih testnih letov zaradi izgube vzgona kot posledice padca hitrosti. Juan ni bi le inženir, bil je tudi aeronavtični navdušenec, zato je začel iskati konstrukcijo letala, ki lahko varno leti tudi pri nizkih hitrostih. Rezultat njegovih naporov pa je bil letalnik Autogiro, ki ga je predstavil dve leti kasneje. Pozneje so njegovo delo nadaljevali tudi drugi konstruktorji letalnikov. Vse več zanimanja zanje pa je spet v zadnjem času.