Morda niste vedeli

Ne potrebuje potnega lista

Marjan Kodelja
9. 10. 2016, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kdor želi potovati zunaj svoje države, potrebuje potni list. Brez izjeme. No, skoraj brez. Nekdo potnega lista nima, a vseeno potuje po svetu.

profimedia
Angleška kraljica ne potrebuje nobenega dokumenta, niti vozniškega dovoljenja.

Kot vladajoča monarhinja Združenega kraljestva, pred kratkim še nekaterih drugih držav, ki so se sicer osamosvojile, a se jim vseeno zdi fino, da imajo kraljico Elizabeto II. na svojem denarju, ima privilegije, ki jih nima nihče od njenih podložnikov. Varna je pred pregonom za vsako kaznivo dejanje, ki bi ga morebiti izvršila (pravica se na sodišču podeljujejo v njenem imenu), ne morejo jo prisiliti, da bi pričala na sodišču, v njeni lasti so vsi delfini, jesetri in kiti v britanskih vodah, kot tudi labodi grbavci, lahko razglasi vojno, s komer hoče, in ne potrebuje potnega lista.

Zakaj ne? Odgovor je, da ga izdajajo v njenem imenu, torej bi bilo vsaj malo čudno, če bi si ga sama sebi potrdila. Takisto kraljica ne potrebuje in tudi nima nobenega drugega osebnega dokumenta. Vendar zaradi tega nima nobenih težav. V svoji državi in tudi drugod po svetu je dovolj poznana, da lahko potuje, skoraj kamorkoli se jih zahoče.

To pa ne velja za druge člane kraljeve družine. Ti kot vsi drugi potrebujejo in imajo potne liste, res pa je, da jim ti podeljujejo diplomatski status, s tem pa nekaj privilegijev pri vstopu v države. Kako pa bi bilo videti, če bi pripadniki modre krvi stali skupaj s podložniki v vrsti za varnostni pregled.