Konzerviranje

Napolnimo shrambo z ozimnico

zf
27. 9. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Priprava ozimnice velja za enega najstarejših načinov shranjevanja tekom celega leta. Izbrana sadje in zelenjavo kuhamo, stiskamo, pripravljamo kompote, da lahko v njih uživamo vse leto.

Shutterstock
Pravilno pripravljena ozimnica nas bo tudi v zimskih dneh oskrbela z zadostno količino vitaminov.

Sploh v zimskih dneh, ki bodo nastopili kmalu, je ozimnica vir vitaminov in mineralov, ki jih lahko varno shranjujemo za daljši čas skozi vse leto. Tradicija in recepti se sicer prenašajo iz roda v rod. Nekaj drobnih nasvetov, ki jih lahko pozneje uporabijo tudi vaši vnuki, vam bomo zaupali tudi mi.

Dobro je vedeti

Če nimate dovolj velikega lonca za prekuhavanje kozarcev, jih sterilizirajte v pečici. Postavite jih v pečico, ogreto na sto stopinj, in jih pustite nekaj minut.

Pred samim postopkom shranjevanja morate najprej poskrbeti za kozarce. Večina prisega na kozarce na navoj, ki jih boste ob pravilni uporabi lahko uporabili tudi večkrat. Sledi nabiranje sadja in zelenjave, ki morata biti primerne kakovosti in zrelosti. Obvezna pa je tudi primerna shramba oziroma klet, kjer bodo lahko kozarci vse leto počivali pri nižji temperaturi in ob čim manj svetlobe.

Dober začetek, celoletna ozimnica

Konzerviranje velja za metodo shranjevanja živil, s katerim lahko njihovo življenjsko dobo podaljšate tudi do več let, kar je zelo pomembno, saj vam to omogoča uživanje zdrave in raznovrstne hrane vse leto. Postopek konzerviranja zajema predelavo živil, pri čemer odstranimo dejavnike, ki bi vplivali na spreminjanje lastnosti in živilo pokvarili. Preden začnete, si razporedite čas. Najprej izberite ustrezen pribor in posodo, pripravite shrambo in šele nato izberite primerno zelenjavo in sadje. Že prej preglejte steklenice in kozarce, saj ti ne smejo biti poškodovani, jih operite z detergentom, položite za nekaj minut v vrelo vodo, nato pa jih z odprtino navzdol položite na čisto krpo. Pustite, da se osušijo na zraku. Pripraviti je treba tudi pokrove; te prav tako dobro operite in dezinficirajte kot kozarce.

Konzerviranje v kisu

Ali ste vedeli?

Jedi, ki jih pripravljate s kisom, spodbujajo apetit in delovanje žleze slinavke.

Zadnja leta se je kakovost in aroma kisa precej izboljšala. Še vedno pa jih razlikujemo po stopnji kislosti, vrsti ploda, iz katerega so proizvedeni, in po zeliščih, s katerimi so oplemeniteni. Za konzerviranje se še vedno priporoča alkoholni kis, ki je najbolj nevtralnega okusa. Primerna količina kisa se tako doda vodi, v kateri kuhamo ali blanširamo zelenjavo, da dosežemo okolje, ki je neugodno za razvoj glivic, bakterij in plesni. V kisu shranjujemo več vrst zelenjave in gobe, ki jih lahko uživamo več mesecev.

Konzerviranje sadja

Sadje je prekrito z množico mikroorganizmov, zato ga vedno pazljivo olupite oziroma operite. Trde plodove potopite v vodo vsaj za deset minut, nato jih dobro sperite pod tekočo vodo. Drobno in občutljivo sadje operite v cedilu in nekajkrat potopite v vodo, nato nežno potresite, da voda spere jagode, ter odcedite in posušite. Odstranite neuporabne sadeže, peclje in koščice. Nato razdelite sadje v dve skupini, lepe sadeže uporabite za kompote, manj lepe pa za marmelade ali džeme. Pomembno je, da vedno uporabljate zrelo, a ne prezrelo sadje, saj v takšnem ni dovolj pektina, ki podaljša obstojnost. Držite se predpisane količine sladkorja v receptih, če boste dodali premalo sladkorja, boste morali kuhati dlje, zaradi česar bo sadje izgubilo kakovost, okus in barvo. Prav tako se natančno držite navodil, če uporabljate sredstvo za zgoščevanje (želiranje).