Velikanka

FOTO: V Ljubljani so se sladkali z največjo sacherco na svetu

M.K./STA
21. 9. 2016, 19.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sacherjevi slaščičarski mojstri so v Ljubljani pri Tromostovju danes izdelali največjo originalno sacher torto na svetu. Več kot pol tone težko slaščico so razdelili tudi med obiskovalce.

Borut Živulović/Bobo
Prvi kos sta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković.

Največja sacher torta je imela premer 3,5 metra. Zaradi njene velikosti so se morali pri glaziranju s čokolado povzpeti na visoko konstrukcijo, izdelano prav za ta namen. Prvi kos sta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa so jo brezplačno razdelili številnim obiskovalcem.

Borut Živulović/Bobo
K pravi sacher torti se postreže tudi stepena smetana.

Za izdelavo več kot poltonske slaščice so porabili 2000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure. K pravi sacher torti se postreže tudi stepena smetana. Te so porabili kar 300 litrov.

Borut Živulović/Bobo

Recept za originalno sacher torto je varno shranjen v sefu in je že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. Recept poznajo le glavni slaščičar in dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti, so poudarili.

Borut Živulović/Bobo

Znana pa je zgodba o nastanku te najbolj znane torte na svetu. Vse se je začelo leta 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel verjetno najpomembnejše naročilo v zgodovini družine Sacher. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je knez Metternich svojega takratnega kuharskega vajenca prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove goste. Nalogo je očitno dobro opravil, saj originalno sacher torto še danes pripravljajo po prvotnem receptu Franza Sacherja, so začetke znane slaščice opisali na predstavništvu mesta Dunaj.

Borut Živulović/Bobo

Mesto Dunaj je namreč v Ljubljani od ponedeljka do danes prvič priredilo Dunajske dneve. V treh dneh so se na različnih lokacijah v središču Ljubljane zvrstili številni brezplačni dogodki - od gospodarskega foruma in predstavitve dobrih mestnih praks do koncerta klasične glasbe, vodenj po sledeh Dunaja v Ljubljani, trgovinice pop-up z zanimivimi dunajskimi spominki ter današnjega razreza in pokušine največje originalne sacher torte na svetu.