Apokalipsa

Vse njihove napovedi naj bi se uresničile. Se bo tudi ta?

R.T.
20. 9. 2016, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pleme ameriških domorodcev se ponaša s srhljivo točnimi napovedmi. Tokrat napovedujejo apokalipso.

Arhiv Svet24
Asteroid ali satelit, to je sedaj vprašanje.

Pleme Hopi, ki je leta 2010 štelo 18.327 pripadnikov, slovi po svojih točnih napovedih. Tokrat je na tapeti celoten planet, natančneje njegova četrta inačica, saj naj bi njegovi predhodniki kruto smrt storili v »ognju in ledu«.

Wikipedia
Fotografija plesa žensk, ki je nastala leta 1879.

Napovedi, ki naj bi se že uresničile

Predniki domorodcev naj bi tako napovedali prihod belcev, njihove vozove (»vrteča se kolesa, na njih pa glasovi), govedo (»kot bizon, a z daljšimi rogovi«), železnico (»železne kače«), električno napeljavo (»velikanska pajkova mreža«) in ceste (»reke kamenja, ki na soncu slikajo slike«). Te napovedi naj bi leta 1958 z ameriškim duhovnikom Davidom Youngom delil starosta plemena po imenu Belo Pero.

Konec sveta

Nekateri po poslikavah jam omenjenega plemena sklepajo, da so jim prihodnost razkrili Nezemljani. Sami so sicer mnenja, da so njihove prednike v Novi spet pospremili nekakšni križanci med človekom in mravljo.

Duhovnik pa ga je povprašal še o bližnji prihodnosti. Belo Pero naj bi spregovoril o morju, ki se bo obarvalo v črno in o posledičnih smrtih raznih bitij – to bi lahko bil izliv nafte v Mehiški zaliv leta 2010 –, o mladini z dolgimi lasmi, ki se bo družila s plemeni – kultura 60ih in 70ih let prejšnjega stoletja – ter o koncu: »Pojavil se bo kot modra zvezda. Kmalu po tem se bodo obredi mojega ljudstva končali.«

Najbolj pogosti interpretaciji sta dve. Prva govori o asteroidu, ki bo trčil v Zemljo in povzročil izumrtje, druga pa o povezavi s kitajskih satelitom Tiangong 1 – modrim satelitom, s katerim je Kitajska izgubila povezavo in bi lahko nekoč našel pot nazaj proti Zemlji.