Ste zasvojeni?

Sladkor, večni sovražnik

ud
20. 9. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ime sladkor je posplošeno ime za sladke, topne ogljikove hidrate, ki se po navadi znajdejo na vsakdanjem meniju. Obstajajo različne vrste sladkorja iz različnih virov. Enostavni sladkorji se imenujejo monosaharidi, drugi pa disaharidi.

wikipedia
Vsaka kocka sladkorja vsebuje približno štiri grame sladkorja.

Zrnati sladkor ali suhi sladkor, znan tudi pod imenom saharoza, nastane iz sladkornega trsta. Beli sladkor, ki ga po navadi uporabljamo za sladkanje čajev in druge hrane, vsebuje kar 99,5 odstotka saharoze v suhi snovi.

Ali ste vedeli?

 Sladkor lahko pripelje do čisto prave zasvojenosti, saj za njim lahko hrepenimo, se z njim prenajedamo ali se zaradi njega zapremo vase. Nekateri znanstveniki celo opozarjajo, da ima lahko odvisnost od sladkarij in sladkorja podoben učinek kot zasvojenost s heroinom.

Od kod prihaja?

Sladkor prihaja iz Indije, kar potrjuje tudi ime. Sakara namreč izvira iz sanskrta. Zahod se je prvič srečal s sladkorjem v antičnem času, kjer so ga uporabljali v zdravilne namene.

Na zahod so proizvodnjo sladkorja iz sladkornega trsta prinesli Arabci, proizvodnja iz sladkorne pese pa se je začela šele proti koncu 18. stoletja v takratni Prusiji, današnji Nemčiji.

Kje ga najdemo?

V večini sveta je ta sestavina pomemben del prehrane, saj je zaradi njega hrana bolj okusna in da telesu več energije. Ampak ali ste vedeli, da se sladkor skriva tudi tam, kjer ga najmanj pričakujete?

Na primer v koruznih kosmičih ali solatnem prelivu? Tako lahko kljub temu, da pazite pri prehrani in za zajtrk pojeste skodelico kosmičev z manj mastnim mlekom, za kosilo pa skledo solate z že pripravljenim prelivom, zaužijete mnogo preveč sladkorja. Poraba sladkorja na osebo naj bi bila okoli 25,1 kilograma na leto.

Namig

Namesto da čaj ali druge pijače sladkate s sladkorjem, poskusite raje z medom. Vsebuje okoli 69 odstotkov glukoze in fruktoze ter je veliko bolj zdrav od navadnega belega sladkorja.