SLAVNOSTNO

Kaj jedo in kaj si poklanjajo predsedniki?

bp
28. 6. 2016, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sklopu praznovanja 25. obletnice samostojnosti Slovenije je predsednik Borut Pahor pred proslavo vse predsednike sosednjih držav povabil na slavnostno večerjo. Razkrivamo, kaj so jedli in kakšna so bila protokolarna darila.

arhiv

Visoki politični gostje predsednika Boruta Pahorja so seveda večerjali same izbrane jedi in dobili unikatna protokolarna darila.

Predsedniška večerja je potekala v Kristalni dvorani Predsedniške palače, Borut Pahor in gospa Pečar pa sta imela izbran krog povabljencev – gostila sta predsednike sosednjih držav in Zvezne republike Nemčije, na slovesno večerjo so bili povabljeni tudi nekateri prejšnji predsedniki in ministri.

Velikega pomena je prav obisk nemškega predsednika Joachima Gaucka, ki redko potuje, še redkeje pa se udeležuje takšnih proslav, a je prišel izključno zaradi dobrih odnosov s Pahorjem, ki si je visoki nemški obisk štel v veliko čast.

arhiv
Na vpogled smo dobili meni večerje predsednikov, kjer so jih razvajali s kulinaričnimi presežki.

Ekskluzivni meni in darila

Visoki politični gostje so seveda večerjali same izbrane jedi. Meni so sestavljali: mlada zelenjava, marinirana z zeliščnim kisom in olivnim oljem Itrana, ter poširano prepeličje jajce na kremi čičerike in pehtranovi peni, telečji file, oskorjen s tolminskim sirom in črnim sezamom, s sivkino omako, krhlji mladega krompirja iz pečice na kremi mladega korenja s cvetki brokolija, jagodna pita s skuto, mandljevo krhko pecivo z marelično omako in sadni sorbet.

arhiv
Sprehod po večerji (nemški in slovenski predsedniški par) iz Predsedniške palače do prizorišča osrednje državne proslave.

Častni gostje so ob uradnem obisku dobili v poklon unikatne dekorativne krožnike iz porcelana Catbriyur z zlatim odtisom faksimila sedme kitice Zdravljice ter mapo s celotno Zdravljico v prevodu jezika tujega predsednika, soproge tujih predsednikov pa so prejele še filatelistično-numizmatični komplet (kovanec in znamka) »25 let Republike Slovenije«.