Zarod

VIDEO: V Postojnski jami že miga 13 malih človeških ribic

M.K./STA
15. 6. 2016, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pol meseca po prvi izleženi ličinki človeške ribice, se jih je do danes izleglo že 13, čakajo jih še deset.

postojnska-jama.eu

Prvorojena ličinka je po podatkih Postojnske jame velika in lepo raste, z boka se je že nagnila proti trebuhu, lepo se vidijo oči, rastejo pa ji tudi nogice. Stroko je sicer pretresla novica, da je voda v Pivki v zelo slabem stanju.

Prav v minulih dneh so namreč dobili uradno potrditev slabega stanja reke, ki je oblikovala Postojnsko jamo. Ljudi pri tem najbolj motita vonj in videz vode, človeške ribice pa mnogo več, saj lahko čutijo tudi najmanjše kemijske spremembe vode in vsako najmanjšo onesnaženost. "Zato je skrajni čas, da se zadeve na tem področju začnejo zares spreminjati. Z leti ne bomo izgubili samo lepih rek in neklorirane vode, ampak prav to, kar mnoge zadnje čase tako razveseljuje - človeške ribice," opozarjajo v Postojnski jami. Čista voda je namreč glavni pogoj za razvoj in življenje ribic.

V Postojnski jami sicer še vedno prevladuje veselje, saj čakajo, da se bo iz jajčec izleglo še deset malih človeških ribic. Pričakujejo jih v naslednjih dneh, saj nekatere že kukajo iz ovojnic jajčec.

Vse ličinke se izvalijo z velikimi trebuščki, v katerih je shranjen rumenjak. Prva ličinka že pridno porablja zaloge rumenjaka, zato ji trebušček že plahni. Z boka se je počasi nagnila proti trebuhu, za približno 45 stopinj. Tudi njene oči so lepo vidne, nogice rastejo, pravijo v Postojnski jami in dodajajo, da se za zdaj zabava s plavanjem proti gladini in nazaj.

Razvoj po besedah strokovnjakov poteka po načrtih. Če bo tako šlo naprej, bi lahko v naslednjih tednih odprla usta ter počasi začela jesti sama. Zaloge hrane za mlade človeške ribice so že pripravljene, biologa skrbita tudi za primerno okolje, še zagotavljajo v družbi, ki upravlja z najbolj znano slovensko jamo.