Zanimivosti

Je Mount Everest res najvišji na svetu?

ud
21. 5. 2016, 18.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znanstveniki trdijo, da je pravzaprav Čimboraso v Ekvadorju precej višji kot uradno najvišji vrh na svetu Everest s 8848 nadmorske višine.

wikipedia
Mount Everest

Obstaja nekaj drugih vrhov na Zemlji, ki se prav tako lahko kosajo s čudovitim spektaklom in zahtevnimi razmerami za vzpon kot Everest. Prav tako, če so gore merjene kot celota, ta himalajski čudež nekatere druge gore močno prekašajo.

wikipedia
Čimboraso je stratovulkan.

EKVADOR 

Dober primer je gora Čimboraso v Ekvadorju, ki je del Andov in leži v bližini ekvatorja. Tam je Zemlja izbočena bolj, kot recimo Himalaja, kjer stoji Everest. Nadmorska višina Čimborase je »samo« 6267 metrov, vendar je zaradi izbokline v Zemlji 2550 metrov bolj oddaljena od središča Zemlje kot Everest.

wikipedia
Mauna Kea je speči ognjenik, ki leži na havajskih otokih.

MAUNA KEA 

Podoben primer imamo še z nekaj gorami. Everest je še zmeraj najvišji vrh, če ga merimo od morja navzgor, če pa ga merimo od središča Zemlje, ga močno prekaša gora Čimboraso. Prav tako je nekaj drugih vrhov gora, kot recimo havajska Mauna Kea, ki so oddaljeni dlje kot Everest. Mauna Kea je visoka 4207 metrov, če pa jo merimo od dna oceana, je visoka 10.100 metrov, kar je svetovni rekord. Problem je edino ta, da je večina teh gora pod morsko gladino in jih zaradi tega ne štejejo kot zelo visoke. Po nadmorski višini himalajski Everest zato še zmeraj močno prekaša ostale gore.