Zanimivosti

Pohištvo, ki ni le za na balkon

mo
21. 5. 2016, 13.07
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 09.10
Deli članek:

V varnem zavetju svojega doma želimo čim več miru, domačnosti in udobja. Zato stanovanje opremimo v toplih barvah, s pohištvom čistih oblik, iz naravnih materialov, kot so les, usnje in ratan.

dreamstime
Spalnica s posteljo iz ratana deluje neverjetno lahkotno in prikupno.

Razgibane površine pletenega pohištva, ki ga obložimo z mehkimi blazinami in postavimo ob eno ali dve eksotični lončnici v pletenih okrasnih košarah, nam bodo med stene našega stanovanja pričarale sproščeno počitniško vzdušje južnih dežel tudi takrat, ko bosta zunaj mraz in sneg.

Iz naravnega pletiva izdelujejo vse mogoče kose, od postelj in ležalnikov do preprog in okrasnih blazin. 

Drugi časi

Včasih smo od pletenega pohištva poznali le elegantne pletene mizicein fotelje, ki so stali na pokritih, pred dežjem zaščitenih terasah in v zimskih vrtovih, danes pa je pleteno pohištvo vse bolj priljubljeno tudi med štirimi stenami naših stanovanj. Iz naravnega pletiva izdelujejo vse mogoče kose, od postelj in ležalnikov do preprog in okrasnih blazin. Sedežne garniture, postelje in udobni fotelji, spleteni v najrazličnejše vzorce, ki so lahko narejeni iz ratana, vrbovega šibja, posušenih listov bananovca ali posušene morske trave, se odlično ujamejo z vsakim stilom stanovanjske opreme in se podajo v katerikoli prostor. Pletene površine zelo dobro prenašajo udarce, čeprav učinkujejo zračno in lahkotno.

dreamstime
Tudi pohištvo v dnevi sobi je lahko iz ratana.

Vsestransko uporabno

V dnevnem prostoru je lahko pletena celotna sedežna garnitura z mizico vred, lahko pa vanj postavimo le velik pleten fotelj ali ležalnik. Velika košara s pokrovom je lahko odlagalna mizica in prostor za shranjevanje obenem, za zanimivim pletenim paravanom se lahko skrije pred nezaželenimi pogledi obiskovalca delovni kot, jedilna miza ali ležišče. V jedilnico lahko prinesejo toplo domačnost lahki pleteni stoli ob mizi in velike pletene košare na policah lesenega regala, v katerih lahko hranimo posodo, pribor, prte in vse mogoče drobnarije. V pletenih zabojčkih na policah kopalnice lahko hranimo brisače, čistila in toaletne potrebščine. Pletene zabojčke z oblekami, čevlji ali knjigami lahko porinemo pod posteljo ali postavimo na omaro v spalnici.

dreamstime
V velike pletene košare lahko spravljamo drobnarije v dnevnih prostorih, kopalnici ali spalnici.

Brez škripanja

Kvalitetno pleteno pohištvo iz ratana ne sme biti sestavljeno z vijaki ali žeblji, posamezni deli morajo biti spojeni z mozniki ali na spah in utor ter zlepljeni. Z vijaki so lahko privita na ogrodje le naslonjala na stolih. Pohištvo tudi ne sme škripati in cviliti. Ne smemo opaziti, kje se del pletiva konča in kje se nadaljuje, ampak morajo biti konci in začetki med seboj spojeni nevidno. Površina mora biti polakirana, da je bolje zaščitena, bolj higienična, bolj gladka in enostavna za čiščenje.

dreamstime
Kotiček za branje z udobnim pletenim foteljem iz ratana, obloženim z mehko blazino

Nežno čiščenje

Pohištvo čistimo s sesalnikom, z nastavkom s krtačko, površino redno brišemo z vlažno jelenovo kožo. Za čiščenje ne smemo uporabljati lugov ali drugih agresivnih čistilnih sredstev, ker ti uničijo površino. Najbolj priporočljiva je uporaba naravnega mila. Pletenemu pohištvu iz naravnih materialov škodujejo tudi močni sončni žarki in bližina razgrete peči, ki povzročijo, da ta naravni material postane porozen. Najbolj mu prija, kadar je v prostoru vlažnost od 45do 55 odstotkov. Zato naj pohištvo iz naravnih materialov, če hočemo, da bo dolgo lepo, ponoči ne bo na prostem, čeprav stoji pod streho, saj mu dež in vlaga škodujeta. Pleteno pohištvo iz umetnih vlaken pa lahko stoji na prostem celo leto.

Prav zato, ker je klasično pleteno pohištvo tako občutljivo na sonce in vlago, so številni proizvajalci pletenega pohištva pletivo iz naravnih materialov nadomestili s sintetičnimi. Tako so nastali ležalniki, fotelji, ki so videti ravno taki, kot bi bili narejeni iz naravnega pletiva, a so v resniciiz akrila in drugih umetnih mas.