PEKOVSKI IZDELEK

Med toastom in kruhom so razlike

Sašo Avramovič
9. 5. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pekovski izdelek, ki ga po navadi jemo popečenega, nekateri pa ga uživajo kar namesto kruha. Govorimo o toastu, katerega ponudba je po trgovinah pestra. Dejstvo pa je, da se močno razlikuje v primerjavi s kruhom. Zaradi večje vsebnosti maščobe in sladkorja ima večjo energijsko vrednost kot kruh, sodi pa tudi med živila, ki niso revna s soljo.

Profimedia
"Temnejša barva toasta je lahko tudi posledica dodanega sladu, na primer ječmenovega ali rženega, ki poleg barve izboljšujeta tudi aromo."

Ponudba vseh vrst toastov po različnih trgovinah je pestra, cene pa raznolike. Na prvem mestu oziroma največ je toastov iz bele pšenične moke, tako imenovanih "klasičnih" toastov, dobra pa je tudi ponudba toastov iz polnozrnate moke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin. Prav tako pestra je ponudba tako imenovanega ameriškega toasta, ki je nekoliko večji. Tisti, ki imajo radi okus po maslu, lahko izbirajo med toasti, pri katerih je rastlinska maščoba v celoti ali pa delno zamenjana z maslom. Na trgovskih policah se znajdejo tudi toasti, ki vsebujejo svinjsko maščobo. In ne manjkajo niti toasti, pri katerih so vidna cela ali le delno zmleta semena (npr. sončnično in laneno seme). Res pa je, da zaradi vsebnosti semen običajno vsebujejo kakšen gram maščobe več.

Toastu je dodan tudi sladkor

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so opravili test toasta iz bele in polnozrnate moke. Pod drobnogled so vzeli šest vzorcev "klasičnega" toasta iz bele moke in sedem vzorcev iz polnozrnate moke. Po rezultatih oziroma ugotovitvah pri testu so poudarili, da toast ni kruh in da je med njima kar nekaj razlik. Običajno ima toast večjo energijsko vrednost kot kruh, predvsem zaradi večje vsebnosti maščobe in sladkorja. Iz označb toastov lahko ocenijo, da beli toast v povprečju vsebuje skoraj tri grame maščobe v 100 gramih izdelka, toast iz polnozrnate moke pa pet gramov. Beli kruh vsebuje okoli dva grama maščobe v 100 gramih izdelka, temnejši in polnozrnati kruh pa še kakšen gram več. Če so kruhu ali toastu dodana semena, je vsebnost maščobe še nekoliko večja. Toastu pa je dodan tudi sladkor.

Naj nas barva ne zavede

V okviru testa so na ZPS ugotovili, da je količina soli v toastih različna, in sicer da je v polnozrnatem toastu od 1,1 do 1,6 grama soli v 100 gramih izdelka, v belem toastu pa od 1,3 do 1,5 grama soli, kar toast uvršča med živila, ki niso ravno revna s soljo. Pri toastih iz polnozrnate moke pa so preverili tudi delež prehranskih vlaknin, vzorci so jih vsebovali od 5,5 do 8,6 grama v 100 gramih toasta. A naj nas pri kupovanju toasta iz polnozrnate moke ne zavede njegova barva, saj ne drži vedno, da vsebuje toast več prehranskih vlaknin, če je bolj rjav. Temnejša barva toasta je lahko tudi posledica dodanega sladu, na primer ječmenovega ali rženega, ki poleg barve izboljšujeta tudi aromo.

Nasveti pred nakupom

V ZPS nam, potrošnikom, svetujejo, da pred nakupom toasta preverimo njegov rok uporabnosti. Odsvetujejo nakup toasta, pri katerem je rok uporabnosti le še nekaj dni. Pred nakupom se je treba tudi prepričati, da embalaža ni poškodovana. Če na trgovski polici opazimo že plesniv toast, naj o tem obvestimo prodajalca. Pri nakupu toasta iz polnozrnate moke naj bomo pozorni na vsebnost polnozrnate moke in prehranskih vlaknin, ki naj jih bo čim več. Svetujejo tudi shranjevanje toasta v hladnem in temnem prostoru, odprt toast pa je treba hraniti v hladilniku in porabiti v nekaj dneh.