Misija Mars

Bivališča na rdečem planetu

Marjan Kodelja
1. 5. 2016, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajska je oni dan najavila, da bo izstrelila orbitalno postajo, poslala sondo na temno stran Meseca, nato pa še robota na Mars. Po rdečem planetu pa se ozirajo tudi Američani.

Začetek aprila je raketa Falcon 9 na mednarodno vesoljsko postajo pripeljala napihljivo vesoljsko bivališče približne velikosti družinskega šotora.

Človeške misije na Mars ne bo niti po najbolj optimističnih napovedih še najmanj petnajst let. Do takrat pa moramo razviti celo vrsto tehnologij in pripomočkov, brez katere je tudi ne bo. Eden izmed njih so bivališča, ki bodo astronavte, tajkonavte ali kozmonavte, odvisno katera država bo prva poslala ljudi na Mars, ščitila pred nevarnostmi vesolja.

Z izzivom do najboljše ideje

Ameriška Nasa se je zato obrnila na zasebna podjetja ter jim ponudila izziv. Tisto, ki bo naredilo najboljši prototip bivališča za globine vesolja, bo prejelo državna sredstva ter naziv prvega nepremičninarja rdečega planeta. Prototip pa mora biti gotov do leta 2018, saj Američani načrtujejo polet astronavtov v območje med Zemljo in Mesecem. Dobrih 20 tisoč kilometrov nad morjem naj bi preizkušali vesoljko plovilo Orion, z njim pa tudi vse stvari, ki jih bodo s sabo vzeli na Mars. Vključno z napihljivimi bivališči.

Želijo si več partnerjev

Nasa je že pred dvema letoma sklenila partnerstvo z ameriško industrijo, tisti čas za bivališča, v katerih bi astronavti živeli med potjo. Zdaj pa potrebujejo ideje za "hišo" na površini rdečega planeta. Zato so izziv za že prej povabljena podjetja, med katerimi so tudi Boeing, Locked Martin in Bigelow Aerospace, odprli za nove partnerje. Pričakujemo pa lahko, da razvite "hiše" ne bodo udobni dom, v katerem je preživel Matt Damon v filmu Marsovec.