Obsojeni na smrtno kazen

Pisma najhujših kaznjencev v ZDA

U. D.
27. 4. 2016, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Charles "Chuck" Thompson in njegovi prijatelji vedo, kako se bo njihovo življenje končalo. Vendar 45-letni Thompson in ostali niso jasnovidni in tudi ne trpijo za hudimi boleznimi, ampak so zaporniki, ki čakajo na smrtno kazen.

wikipedia

"Imam prijatelje, nekateri niso več med nami. Vsako leto izgubim kakšnega prijatelja," je povedal Thompson. "Drug drugega obravnavamo kot tovariše. Verjetno bi se dalo to primerjati z vojaki." Zaporniki, ali prijatelji, kot jih kliče Thompson, ki je zagrešil dvojni umor, so eni izmed najbolj pokvarjenih ljudi v družbi. So namreč morilci (tudi serijski) in morilski pedofili, ki jih čaka najhujša možna kazen v ZDA. Thompson in ostali so namreč obsojeni na smrtno kazen in nanjo čakajo v maksimalno varovanih zaporih v ZDA. V zadnjih mesecih pa so za spletno stran news.com napisali serijo pisem, da bi svetu dali vpogled v to, kako je, ko čakaš na usmrtitev.

Wikimedia commons
Če se zgodi, da zmanjka drog za injekcije, obsojence postavijo pred strelski vod.

Thomson 

Thompson je dvakrat obsojen na smrt zaradi umorov svojega bivšega dekleta, 39-letne Dennise Hayslip, in njenega novega fanta, 30-letnega Darrena Keitha Caina, ki ju je zagrešil leta 1989. Prav tako je po obsodbi grozil, da bo umoril priče izza rešetk. Pravi, da se svojega zločina ne spomni, da je dejansko vse zamegljeno. "Saj čutim krivdo. Nikoli nisem želel, da se to zgodi," je komentiral. Zdaj čaka na smrt že 17 let in pol ter pravi, da se smrti sploh ne boji. "Smrti me ni strah. V bistvu je umiranje lahko. Samo uležeš se, dobiš injekcijo in zaspiš," je povedal. "Usmrtitev čisto razumem. Je zelo sterilna, zdravniška procedura," je nadaljeval in dodal: "Največja uganka je živeti za štirimi stenami, in ravno to je najtežje." Živi namreč zaklenjen v majhni belo pobarvani celici, v kateri sta tudi stranišče in umivalnik. Iz celice jim je dovoljeno samo takrat, ko stražarji preverjajo celice, kar sta dve uri na vsakih nekaj dni. "Čisto ničesar ne dobimo, razen pajaca, spodnjih hlač, nogavic in čevljev," je dejal.

wikipedia
Zaporniki so želeli seznaniti javnost s tem, kaj se z njimi dogaja.

Dnevi 

Kakor pripoveduje Thompson, zaporniki začnejo svoj dan zelo zgodaj. Prostor oživi že zjutraj ob 5.20, luči pa se ugasnejo ob 11. uri zvečer. Večina dneva poteka tako, da poslušajo razne šove, filme na radiu (ni jim dovoljeno gledati televizije), preberejo ali napišejo pisma. Thompson pa pravi, da si poleg tega zapolni dan še tako, da dela na svoji pritožbi. Kot veliko kriminalcev tudi Thomson trdi, da je nedolžen. Zaporniki se tudi pritožujejo nad hrano, ki jo dobijo v zaporu, saj ta menda nima nobenega okusa.

wikipedia

Zaporniki 

"Ni me strah živeti z najhujšimi zločinci v državi," pravi Thompson, "nekateri so prave mucke, spet drugi pa tako trdoglavi, da jih ne bo nikdar izučilo." Edini, ki se ga Thompson boji, je bog. Kot pravi vernik se ne boji ničesar, kar hodi po dveh nogah, ter verjame, da gremo vsi po smrti pred boga, ki nas bo obsodil. Drugače pa ne verjame, da bo kadarkoli doživel usmrtitev, kljub pravnomočni obsodbi. "Ne sprejmem takšne usode, niti realnosti. Naj zveni še tako nenavadno, resnično se trudim, da bi mojo pritožbo sprejeli in me kaznovali drugače," je še povedal. Država mu še ni postavila datuma za usmrtitev. Preden pride do usmrtitve, mora zapornik pogosto čakati desetletja. V večini primerov se za smrtno kazen uporabi injekcija, v nekaterih državah ZDA pa še zmeraj uporabljajo električni stol. Obstajajo tudi primeri, ko zmanjka drog za injekcije, in takrat jih postavijo pred strelski vod. Po zadnjih podatkih je trenutno v ZDA na smrt obsojenih 2943 zapornikov.

Rick Rhoades

Prav tako je smrtno kazen dobil 51-letni morilec Rick Rhoades, ki je obsojen zaradi okrutnega dvojnega umora dveh bratov med ropom. Leta 1991 je vstopil v njun dom, ko sta spala, ter ju umoril z železno palico in mesarskim nožem. "V zaporu sem že več kot 24 let," je dejal Rhoades. Čeprav v zaporu ni računalnika, je registriran na spletni strani, preko katere išče prijateljstvo, ljudi, s katerimi bi si pošiljal pisma, in celo ljubezen. "Vse življenje sem verjel, da sem podel fant, vendar prisežem, da sem se spremenil," je povedal. "Nekateri dnevi so težki. Zaradi tega sem postal osamljen in naveličan vsega tega. Rad imam šport in zelo rad berem, tukaj pa živim v čisti izolaciji, pa vendar sem še zmeraj telesno in psihično dovolj sposoben." Številni zaporniki, ki so sodelovali v pisanju pisem, so povedali, da jih pogosto kontaktirajo osebe, ki bi z njimi začele ljubezensko življenje, pa čeprav so številni med njimi ubili svoja bivša dekleta, žene in njihove nove partnerje.

wikipedia
V nekaterih državah še zmeraj uporabljajo električni stol.

Bryan Hall 

Kaj se zgodi z nami, ko umremo, se vsak dan sprašuje obsojeni morilec, trenutno čakajoč na usmrtitev, Bryan Hall. Obsojen je bil brutalnega umora lastnega prijatelja Brada Flamma, ki ga je mučil in iznakazil v Las Vegasu leta 2009, ker je podal nekaj opazk čez njegovo dekle. Porota je izvedela, da je Hall s prijateljem Flammom obračunal s pestmi, ga davil s kravato, v glavo udaril s kamnom in vedrom barve ter mu nazadnje dvakrat prerezal vrat. Nato je skril truplo v grmovje blizu nakladalne rampe. "Imam dve hčerki. Trudim se ostati v njunem življenju," je povedal Hall.