Zanimivosti

Putin sam "sestrelil" potniško letalo

R.T.
28. 12. 2015, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kako le ponoči spi ruski predsednik Vladimir Putin? Govori se namreč, da je on tisti, ki je zaslužen za sestrelitev ruskega potniškega letala nad Sinajem.

Arhiv svet24
Ruska vlada za prihodnje leto pričakuje 0,7-odstotno, za leto 2017 pa 1,9-odstotno gospodarsko rast.

Twitter
S takšno relativno preprosto bombo naj bi strmoglavili letalo.

Tako pravi Boris Karpičkov, nekdanji vohun KGB (Komite državne varnosti). Prepričan je, da je ruski predsednik Vladimir Putin dal sestreliti letalo zgolj zato, da bi jo lahko še bolj posvetil ekstremistom Islamske države na Bližnjem vzhodu. Karpičkovu naj bi to zaupal neimenovani generalpodpolkovnik v vrstah ruske obveščevalne službe. Putina naj bi skrbelo, da bi njegov vpliv na območju usahnil, zato se je s podstavljeno bombo na letalu odločil ubiti »dve muhi na en mah«. V Kremlinu naj bi namreč upali, da bodo tako dobili več podpore za vojaške akcije na območju, obenem pa iztisnili več denarja iz trgovine z orožjem med Rusijo in arabskimi državami.

S pomočjo vohuna

224 ljudi naj bi tako 31. oktobra umrlo zgolj zato, da bi se lahko Rusi na območju vojaško udejstvovali. Sočutje, ki bi ga poželi ob takšni izgubi življenj, pa bi jim omogočilo ravnanje na lastno pest, so se menda nadejali.

STA
Rusija za sestreljeno letalo še vedno krivi Islamsko državo.

Bombo naj bi na letalo spravili s pomočjo vohuna, ki je zapeljal eno od potnic. Tej naj bi dal »darilo«, ki naj bi ga odnesla njegovim staršem v Rusijo. Karpičkov pravi, da je to darilo bila bomba. Rusija za sestreljeno letalo sicer še vedno krivi Islamsko državo.