Zanimivosti

Naj med prazniki ne zagori

Lara Jelen
21. 12. 2015, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prazniki so prav zares že tik pred vrati, zato ni odveč opozorilo, da tudi te dni ne pozabite na previdnost pri uporabi sveč, luči in drugih predmetov. Preverili smo, s kakšnimi smrečicami in novoletnimi lučkami se boste najlažje izognili nevšečnostim.

youtube
Uprava RS za zaščito in reševanje: Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo.

Brez dvoma se strinjamo, da bi bil božič brez okrašenega doma kar malo prazen. A žal pri okrasitvi pogosto uporabljamo predmete, »ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn.)«, opozarjajo na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) in ob tem pozivajo, da tudi med prazniki poskrbimo za požarno varnost. »Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo.« 

Nasveti za izbiro novoletne smrečice

Na URSZR navajajo kar nekaj koristnih nasvetov za boljšo požarno varnost med prazniki. Pri izbiri in postavitvi novoletne smreke svetujejo naslednje:
- Pri nakupu ali najemu naravne smreke preverite, ali je sveža (iglice morajo biti zelene, ne smejo odpadati, iglice se upognejo in ne prelomijo, na dotik mora biti deblo lepljivo).
- Naravna smreka naj ima vedno dovolj vode, saj suha predstavlja večjo nevarnost za nastanek požara.
- Če se odločate za nakup umetne smreke, izberite takšno, ki je narejena iz težko gorljive snovi.
- Smreko trdno postavite v stojalo v bližini vtičnic.
- Postavite jo tako, da ne bo ovirala prehodov skozi vrata ali okna. Stoji naj vsaj meter od ognja ali vira toplote.
- Smreki se ne približujte z odprtim ognjem.
- Otrokom in domačim živalim preprečite, da bi skakali okrog smreke ali plezali nanjo.
- Po koncu praznikov suho smreko ustrezno odstranite – nikoli je ne sežigajte v kaminu ali peči.

Cene novoletnih dreves

V nekaterih trgovskih centrih smo preverili, koliko denarja bomo morali odšteti za praznično drevesce. V Merkurju stane najugodnejša jelka 4,19 evra; je iz umetne mase, v višino meri 45 centimetrov. Tudi najdražji jelki tam, veliki 305 in 180 centimetrov, sta narejeni iz umetne mase, obe prodajajo po ceni 189,99 evra. Kajpak je med najdražjim in najcenejšim novoletnim drevescem še ogromno druge ponudbe. V Mercatorju imajo medtem precej manj izbire, najbolj nam je v oči padla novoletna plastična smreka s snegom, visoka 150 centimetrov. Prodajajo jo za 18,99 evra. Na veliko ponudbo novoletnih drevesc smo naleteli še v Bauhausu, kjer so cene prav tako zelo ugodne. Tam boste denimo za pravo jelko (velikosti od 125 do 175 centimetrov) odšteli 11,95 evra.

Kaj pa lučke?

Med najcenejšimi novoletnimi lučkami so zelo pogosto takšne vprašljive kakovosti, zato jih nikar ne izbirajte glede na ceno. Bodite raje previdni in se izognite najpogostejšim napakam, ki jih imajo ti produkti: to so pomanjkljiva izolacija in neprimerno pritrjeni kabli (oboje lahko povzroči električni udar) ter pretanke žice za jakost električnega toka, ki potuje po njih (obstaja velika nevarnost, da se pregrejejo in povzročijo požar). V vsaki zaupanja vredni trgovini vam bo strokovno podkovani trgovec z veseljem svetoval pri izbiri. Ko lučke prinesete domov, pa je na vas, da jih ne puščate goreti nenadzorovano. Le tako boste sebi in svojim bližnjim zagotovili varnost.



Arhiv Svet24
Novoletna jelka naj stoji vsaj en meter stran od ognja ali vira toplote.