Zanimivosti

Bo to odkritje na novo pisalo zgodovino?

J.P.
20. 12. 2015, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob obali Nove Škotske, province na jugovzhodni obali Kanade, se nahaja skrivnostni otok Oak. Na njem pa jašek, znan kot »Brezno denarja«, v katerem je končalo veliko tistih, ki so jih pritegnile njegove skrivnosti.

Twitter
Meč, po besedah Pulitzerja naj bi šlo za obredno rezilo, naj bi slučajno odkril nek moški.

Spričo zagonetenega jaška je otok Oak že stoletja cilj lovcev na zaklade, skupina raziskovalcev pa sedaj trdi, da so odkrili dokaze, da so rimljanske ladje v antiki obiskale Severno Ameriko – v prvem stoletju ali prej. Krištof Kolumb je tam pristal leta 1492.

Kaj vse se še morda skriva v razbitinah ladje, ni znano, saj je potapljači še niso pregledali.

Zgodovinski preiskovalec J. Hutton Pulitzer naj bi v neposredni bližini otoka odkril potopljene razbitine rimljanske ladje, v njih pa meč. Pulitzer trdi, da je avtentičnost »100-odstotno potrjena«. Meč, po besedah Pulitzerja naj bi šlo za obredno rezilo, naj bi slučajno odkril nek moški. Ko je umrl, je meč prevzela žena, nato hčerka. Njen mož pa je bil tisti, ki ga je pokazal Pulitzerju. Ta pravi, da se kompleksne kovinske lastnosti meča ujemajo s tistimi drugi antičnih artefaktov iz Rima. Kaj vse se še morda skriva v razbitinah ladje, ni znano, saj je potapljači še niso pregledali. Območje je sicer pravo pokopališče potopljenih plovil.

Pulitzer je prepričan, da je to najpomembnejše odkritje v zgodovini Amerik – odkritje, ki bo na novo pisalo zgodovino. Sledove Rimljanov je mogoče najti tudi pri ljudstvu Mi'kmaq, tamkajšnjih domorodcih. V njihovi DNK, tako Pulitzer, je mogoče najti sledove ljudi iz Sredozemlja. Tu so še številne upodobitve s pomorsko tematiko, ki jih je mogoče najti na otoku, in približno 50 besed v jeziku domačinov, ki so starodavni pomorski izrazi, uporabljani v rimskih časih, pravi Pulitzer. Ob tem velja omeniti, da Mi'kmaq niso pomorsko ljudstvo.