Zanimivosti

Od maske do mila, a brez poživila!

Mateja Bevk/revija Maja
20. 12. 2015, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naredite si svojo kozmetiko iz konoplje

Profimedia
Ste vedeli, kje vse je lahko uporabna konoplja in v kakšni obliki?

Konoplja se vse pogosteje uporablja tudi v lepotne namene. Negovalnih izdelkov, ki vsebujejo izvlečke iz konopljinih semen in listov, je v ponudbi drogerij vse več, lahko pa jih pripravite tudi sami, v domači kuhinji. Prednost kozmetike iz konoplje je namreč precejšnja, saj ta rastlina (lat. Cannabis sativa) vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, še posebej zelo cenjeno gama-linolensko kislino (GLA), ki je zelo pomembna v procesih, ki ščitijo kožo pred izgubo vode, učinkuje pa tudi regenerativno in hipoalergeno.

Od semen …

Ali ob imenu konoplja še vedno najprej pomislite na razvpito marihuano? No, čas je, da pogledate malo širše, saj se je danes uporaba konoplje razširila na ogromno področij. Iz nje izdelujemo papir, njena vlakna so surovina za tekstilne izdelke, različne embalaže, cevi in celo stenske obloge, čedalje več se konoplja uporablja tudi kot gradbeni in izolacijski material, razširila pa se je tudi v kozmetični industriji. Seveda govorimo o industrijski konoplji, ki ne vsebujejo snovi THC in zato tudi nima psihoaktivnih učinkov na živčni sistem. Prav nasprotno, njena semena so na primer bogat vir beljakovin (vsebujejo jih kar trikrat več kot soja) in so zato odlična tudi za kožo: jo nahranijo, delujejo protivnetno in čistilno.

Konopljina maska za obraz

Sestavine: ¼ skodelice konopljinih semen, ¼ skodelice čistega javorovega sirupa, 1 čajna žlička mletega muškatnega oreščka.
Priprava: Vse sestavine dajte v električni mešalnik in jih približno 45 sekund mešajte, dokler semena niso popolnoma zdrobljena in vse sestavine povezane v enotno zmes.
Masko nanesite na očiščen, rahlo vlažen obraz in jo pustite delovati 10 minut. Preostanek maske lahko v steklenem lončku hranite v hladilniku največ dva tedna.

Tri oblike konoplje
Za kozmetične izdelke se običajno uporablja konoplja v treh oblikah, in sicer hladno stiskano olje, narejeno iz konopljinih semen, eterično olje, ki ga pridobivamo s parno destilacijo cvetov in zgornjih listov ženskih rastlin (uporabljen v parfumih, milih, kremah …), ter iz hidrolata, ki tako kot eterično olje nastane pri parni destilaciji cvetov in zgornjih listov ženskih rastlin, vendar gre tu za vodno fazo. Takšna konopljina kozmetika je bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, beljakovinami, vitamini, minerali in ogljikovimi hidrati. Vse te snovi sestavljajo popolno kombinacijo za zmanjševanje učinkov staranja kože, vzdrževanje njene vlažnosti in spodbujanje njene naravne zaščite.

… do olja 

V pripravi domače lepotne kozmetike je nepogrešljivo tudi konopljino olje, ki ga lahko primešate oblogam, pilingom, kopelim ali z njim izboljšate kupljene kozmetične izdelke (kreme, gele za prhanje …). Je odlična alternativa kozmetiki na osnovi sintetičnih sestavin in petroleja.

Globinski piling
Konopljino olje mehča kožo, znanstvene raziskave pa kažejo, da pomaga tudi pri aknah, ekcemih in luskavici. Skupaj s sladkorjem ali soljo je odlično luščilno sredstvo, ki s površja kože odlušči odmrle celice in očisti pore.
Sestavine: 1 žlica kokosovega olja, 1 žlica konopljinega olja, 1,5 žlice agavinega sirupa, ¼ skodelice rjavega sladkorja.
Priprava: Vse sestavine premešajte in uporabite kot luščilo za kožo. Vmasirajte ga v kožo s konicami prstov in v krožnih gibih. Sperite z mlačno vodo.

Božanska parna kopel
Skupaj z avokadom konopljino olje prinese koži veliko vitamina C (ta je potreben za izgradnjo elastina in kolagena), z dodatkom eteričnega olja patčulija pa bo koža postala še bolj napeta. Kakav v prahu bo kožo poživil.
Sestavine: 1 zrel avokado, ¼ skodelice konopljinega olja, 2 žlički nesladkanega kakava v prahu, 3 kapljice eteričnega olja patčulija.
Priprava: Meso avokada v večji skledi zmečkajte z vilicami. Dodajte preostale sestavine in temeljito premešajte, da ne bo več grudic. S krožnimi gibi mešanico nanesite na obraz. Nato v kozici zavrite vodo. Lase si spnite v čop, pokrijte se z brisačo in se nagnite nad paro. Ta bo odprla pore in omogočila koži, da vsrka vse hranljive sestavine iz obloge. Po približno 20 minutah se umijte z mehko, vlažno brisačko.

Konopljino milo
Sestavine: 900 g palmovega olja, 765 g kokosovega olja, 450 g konopljinega olja, 425 g olivnega olja, 113 g mešanice eteričnih olj, 1 do 2 žlici konopljinih semen za okras, 370 g natrijevega luga, 850 g destilirane vode.
Priprava: Trde maščobe položite neposredno v lonec in previdno segrejte. Ko se stopijo, dodajte preostala olja (razen eteričnih). Ko je temperatura olj okoli 100 stopinj Celzija, izklopite ogenj in počasi v lonec med neprestanim mešanjem dodajte lug in destilirano vodo. Pazite, da luga ne vdihnete, med pripravo mila je priporočljivo nositi masko in zaščitne rokavice. Ko se mešanica hladi in lug reagira z oljem, postane zmes vse bolj motna in viskozna. Na tej točki mešajte milo s paličnim mešalnikom v 5-sekundnih intervalih. V skoraj hladno milo dodajte še eterična olja in semena za okras ter z žlico še enkrat premešajte. Milo prelijte v kalup ali modelčke in počakajte nekaj dni, da se lepo oblikuje. Zatem ga odstranite iz modelčkov in nadaljnje tri tedne sušite na časopisnem papirju, vsakih nekaj dni milo obrnite. Tolikšen čas je potreben, da iz mila izhlapijo vsi sledovi luga.