Zanimivosti

Negotova prihodnost spletnega podjetja Yahoo

STA
9. 12. 2015, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Spletno podjetje Yahoo najverjetneje ne bo ustanovilo posebnega podjetja z delnicami kitajske spletne trgovine Alibaba, ki jih še ima v lasti. Davčni račun naj bi bil previsok, da bi se posel splačal, vse več pa je pozivov, naj Yahoo proda svoje osnovne operacije.

Profimedia
Yahoo s sedežem v kalifornijskem Sunnyvaleju je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 4,43 milijarde dolarjev izgube.

Glavni izvršni direktor telekomunikacijskega velikana Verizon Lovell McAdam je prav tako za televizijo CNBC povedal, da bi bilo vredno razmisliti o nakupu premoženja podjetja Yahoo, ko se bo to odločilo, kaj in če sploh bo kaj prodalo. Verizon je pred kratkim kupil nekdanjega spletnega velikana AOL za 4,4 milijarde dolarjev in združitev tega z deli Yahooja bi bila smiselna.

Yahoo je 40-odstotni delež v Alibabi kupil leta 2005 za milijardo dolarjev. Večino je že prodal, ostal mu pa je še 15-odstotni delež, ki je trenutno vreden skoraj 30 milijard dolarjev. To pa naj bi bila tudi vsa vrednost Yahooja, ki ga glavna izvršna direktorica Marissa Meyer že tri leta spravlja na zeleno vejo.

Vse ostalo premoženje Yahooja, kot so spletni iskalnik in druge spletne vsebine ali platforme, pa naj ne bi bilo veliko vredno. Yahoo je razmišljal, da bi s preostalim deležem Alibabe ustanovil posebno podjetje, kar bi povečalo vrednost za delničarje, vendar pa ameriška davkarija ne more jamčiti, da ne bo treba plačati davkov. Zaradi tega naj bi posel ne bil smiseln.