Zanimivosti

FOTO: Lovec svet prikrajšal za 500-kilogramskega merjasca

J.P.
8. 12. 2015, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav petek 13. za bolj vraževerne ni najbolj ugoden dan, se je za enega lovskega zanesenjaka izkazal za verjetno najsrečnejšega v njegovi lovski karieri. Ulovil je namreč pravega velikana.

Facebook
Peter Maksimov s svojo trofejo.

Ruski lovec iz Čeljabinska si bo petek, 13. novembra letos, gotovo zapomnil za vedno. Peter Maksimov se je na lov odpravil v gozdove okoli vasice Šokurov. Položil je vabo in se vzpel na opazovalnico, čakajoč na priložnost za strel. Še sanjalo se mu ni, da mu bodo kaj kmalu zavidali vsi lovci tega planeta. K vabi je namreč pristopil merjasec, kakršnega še ni videl. Osupel 36-letnik je globoko v uralskih gozdovih segel po puški, jo uperil v veličastno tarčo in sprožil. A merjasec se ni dal – ranjen jo je ucvrl v zavetje dreves, prestrašeni Maksimov pa je šel po pomoč, preden se je odločil slediti bržda dodobra razjarjeni živali.

Facebook

Facebook

Odšel je po pomoč

Maksimovu je na pomoč priskočil lokalni gozdni čuvaj. Kar nekaj časa sta potrebovala, da sta prišla na merjaščevo sled; ko sta končno naletela na njegovo kri, sta kaj hitro našla pot do živali, ki je, še vedno živa, ležala v snegu. Premikati se ni mogla. Maksimov je ustrelil, a tudi ta strel ni pokončal merjasca, ki je zbral zadnje atome moči in se pognal proti dvonožcema. Možakarja sta se, ne bodi len, hitro skrila za drevesa, še en strel pa je bil potreben, da je velikan med merjasci končno odšel v večna lovišča.

Bil je prevelik

A kot da pobegli merjasec, ki ni hotel umreti, ne bi bil dovolj že sam po sebi, se je za nezadostno izkazala še velikost Maksimovega prevoznega sredstva, saj na njem za orjaka preprosto ni bilo prostora. In ker bi verjetno lahko lovce, ki bi se odpovedali takšni trofeji, prešteli na prste ene roke, se tudi Maksimov ni bil pripravljen odpovedati ugodnostim, ki jih takšna trofeja prinese. S tovarišem sta merjasca zato preprosto privezala za vozilo in ga odvlekla v prej omenjeno vas.

Divji prašiči v Vzhodni Evropi lahko zrastejo do velikosti rjavega medveda. Kar pomeni 270 kilogramov in 118 centimetrov plečne višine. 

Pravi velikan

Sledilo je obvezno fotografiranje, fotografije pa so po hitrem postopku romale na splet. Nato pa še tehtanje in merjenje: 535 kilogramov in 1,7 metra plečne višine. Za tiste posvečene v kroge zelene bratovščine bržda dobra zgodba, ki pa širši javnosti ni najbolj teknila. Številnim je šel v nos način, kako se je Maksimov lotil merjasca. Ustrelil ga je namreč z višine, kar pomeni, da merjasec sploh ni imel priložnosti, da bi se boril za svoje življenje; in nato še enkrat, ko je nemočen ležal v snegu.

Zaradi lova takšnih veličastnih posameznikov vse manj

Sodeč po informacijah, ki so na voljo na spletu, lahko divji prašiči v Vzhodni Evropi zrastejo do velikosti rjavega medveda. Kar pomeni 270 kilogramov in 118 centimetrov plečne višine. V Rusiji so sicer že naleteli na samce z do 350 kilogrami, a so takšni velikani zaradi prekomernega lova danes prava redkost. Verjetno se moramo za to zahvaliti ljudem, kot je Peter Maksimov.