Zanimivosti

Ledena dežela v Ljubljani

STA
12. 11. 2015, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Ljubljani si bo od petka ob Vodnem mestu Atlantis mogoče ogledati ledeno deželo. Tokrat bo glavni motiv ledenih skulptur, ki so pod taktirko vodje projekta Mira Rismonda nastajale več kot en mesec, srednji vek. Obiskovalci bodo lahko med drugim občudovali zmaje, viteze in grajske gospodične, narejene iz 60 ton ledenih blokov.

Facebook (simbolna fotografija)
Umetnine iz ledu bodo na ogled vse do 28. februarja prihodnje leto.

Airwaves ledena dežela bo vrata odprla v petek ob 12. uri, umetnine iz ledu pa bodo na ogled vse do 28. februarja prihodnje leto, so sporočili organizatorji projekta.

Razstavljene ledene skulpture, nekatere bodo v višino merile tudi do tri metre, so delo 13 umetnikov. Poleg Slovencev sta zanje zaslužna še dva Katalonca in Finec. Kipe so izdelovali 35 dni po osem do deset ur dnevno na petih stopinjah Celzija pod ničlo. Od sredine septembra do otvoritve je bilo v projekt vloženih več kot 5000 ur dela.

Medtem ko si je bilo v lanski ledeni deželi mogoče ogledati slovenske zgodbe skozi čas, je letošnja rdeča nit srednji vek. Prikazano je dekadentno življenje na ledenem gradu ob magičnem ledenem gozdu. Obiskovalce bo med drugim navduševalo 12 skulptur ljudi, osem živali, duh, okostnjak, orjaški kovač in kočija. Otroci, pa tudi bolj pogumni odrasli, se bodo lahko spustili po osemmetrskem ledenem toboganu. Postavljena bosta ledeni labirint in ledena krčma Pri starem zmaju, kjer bo gostom stregla v led zamrznjena natakarica. Novost letošnje dežele bo ledena pošta.

Ledena dežela bo odprta vse dni v tednu, vendar ob različnih urah. V ponedeljek, torek in sredo jo bo mogoče obiskati med 12. in 19. uro, v četrtek in petek med 12. in 21. uro, v soboto, nedeljo in med prazniki pa med 10. in 21. uro. Stalna temperatura v deželi bo minus pet stopinj Celzija, zato organizatorji pozivajo obiskovalce, da se primerno oblečejo.