Zanimivosti

Prihajajo pametni protivirusni programi

Artur Švarc
8. 11. 2015, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Programje proti elektronski zalegi je odlično, a le za grožnje, ki jih pozna.

Profimedia
Če je lahko umetna nevronska mreža sposobna naučiti se prepoznavati obraze, bi lahko prepoznavala tudi potencialno nevarno kodo.

To v praksi pomeni, da pisci zlohotne kode, virusov in črvov le malce spremenijo kodo in hevristika protivirusnega programa ga ne bo več zaznala.

Kot večina zadev, ki uporablja tako imenovani deep learning, je tudi zaznavanje virusov še v povojih, a ko bo enkrat zadostno delujoče, se lahko v svetu računal, kjer je kriminala vse več, zgodijo tektonske spremembe.

A ni nujno, da bo vedno tako, razvijalci pripravljajo posebne samoučljive algoritme, ki bodo lahko zlobno kodo spoznali tudi brez posodabljanja baze. Če je lahko umetna nevronska mreža sposobna naučiti se prepoznavati obraze, bi lahko prepoznavala tudi potencialno nevarno kodo.

Izraelski Deep Instinct razvija samoučljiv antivirusni program, ki prepozna do 20 odstotkov več slabih reči v vašem računalu kot najboljši protivirusni programi. Podobno stvar razvijajo tudi v Microsoftu in Invinceji. Eden od eksperimentov je našel celo 95 odstotkov novih zločestih kod, brez posodobitve baze, kar je zelo opogumljajoče. Kot večina zadev, ki uporablja tako imenovani deep learning, je tudi zaznavanje virusov še v povojih, a ko bo enkrat zadostno delujoče, se lahko v svetu računal, kjer je kriminala vse več, zgodijo tektonske spremembe.