Zanimivosti

Neuničljivi virusi na androidu so tu

7. 11. 2015, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nostalgični časi, ko so bili računalniški virusi tako napadalni, da je bilo lažje formatirati disk, so del preteklosti. Ali pa tudi ne.

Vse skupaj se vrača, vendar v mobilni obliki. Lookout je zaznal trend pri aplikacijah, ki se maskirajo kot povsem nedolžne, hkrati pa neopazno pridobijo dostop do »root« nivoja vašega mobilnika in se zakopljejo globoko v operacijski sistem.

Če in ko se to zgodi, ste v hudih težavah. Pomaga lahko le sveža namestitev operacijskega sistema ali previdno popravljanje datotek čez sistemski dostop, za večino običajnih smrtnikov znanstvena fantastika. Vrnitev na tovarniške nastavitve pri tem ne bo pomagala. Nekatere aplikacije niso nič drugega kot le lupina za oglase, druge pa se izdajajo za igre ali male uporabne programčke, hkrati pa resno ogrozijo vašo napravo.

Ena od mogočih rešitev je ta, da večina teh aplikacij ni neposredno dostopna čez Google Play, vseeno pa je nekaj najbolj nevarnih od 20.000 najdenih tudi del Google Playa. Te packarije izkoriščajo iste varnostne luknje, kot se jih uporabi pri »rootanju« naprav. Edina rešitev za zdaj je pazljiva izbira pri nameščanju aplikacij.