Zanimivosti

Vietnamce so bombardirali tudi z WC školjko

A.Š.
31. 10. 2015, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred pol stoletja so se ZDA zapletle v vojno v Vietnamu, bojevali pa so se tudi z nekonvencionalnimi metodami.

Zgodbo je pripovedoval upokojeni pilot Clint Johnson, ki je bil eden od obeh pilotov jurišnika Douglas A-1 Skyrider, ki sta 20. Junija 1965 sestrelila MiG-17.

»Bil sem pilot NA USS Midway na turneji v Vietnamu 1965. Let je bil označen kot Dixie Station napad (južni Vietnam). Poveljnik C.W.Stoddard, letel je z mojim letalom 572 in njegov wingman Robin Bacon, ki je imel na krilu letala s številko 575 pripeto še kamero, sta prišla nad cilj. Stoddard je prebiral seznam ciljev in na koncu prebral tudi kodno ime Sani-flush.«

Orožje je Stoddart odvrgel med strmoglavim letom, Bacon pa je vse skupaj posnel. Zadeva je odsvedrala in odživžgala proti tlom – in bila je nič drugega kot prava WC školjka.

»Imeli smo poškodovano WC školjko in posadka jo je hotela vreči čez krov, a so jo piloti zaplenili, dodali krilca in vpetje za pripenjanje na letalo. Še pred poletom je pred krilom stalo kar nekaj osebja, ki je skrivalo školjko pred pogledom šefa letov in kapitana letalonosilke. Takoj ko je letalo vzletelo, se je po radijski zvezi zaslišalo vprašanje – kaj za vraga je bilo to pod krilom 572???«

Na ta račun so se kontrolorji letov, piloti in ostalo osebje še večkrat nasmejali, 10 let pozneje pa se je smejalo severno vietnamskemu režimu.